MUSIC: Cât cheltuie pe muzică un englez, un norvegian si un american

Am descoperit niște statistici la MIDEM, Cannes 2016 care cred că sunt interesante și pentru industria muzicală românească sau pentru cei pasionați de muzică online.

La panel-ul ”The next 50 years of music start today” găzduit de celebrul Ralph Simon de la Mobilium [și co-fondator Zomba Group, ex-Jive, ex-VP Capitol Records etc.] s-au publicat câteva statistici pe care nu le-am văzut nicăieri până acum.

Invitații lui Ralph Simon au fost:
Daniel Glass: Founder & President, Glassnote Entertainment Group (USA)
Joel Katz: Chairman, Global Entertainment and Media Group, Greenberg Traurig (USA)
Tom Silvermann: Founder, Tommy Boy Entertainment (USA)
Seymour Stein: Chairman, Sire Records, VP, Warner Bros Records (USA)

Cât cheltuie fanul pe muzica online în fiecare țară?

Top 5 nu e o surpriză, dar cifrele sunt interesante mai jos în top, cu Statele Unite pe locul 7 și Franța pe 11 [țări ale căror industrii muzicale fac mulți bani, dar consumul este relativ mic, se pare].

Vedeți țările nordice în top 5? Norvegia era pe locul 1 în anul precedent, acum a ”căzut” pe locul 2, dar încă este relevantă. Suedia și Danemarca de asemenea cu un venit per ascultător [Music Revenue Per Capita] foarte mare, deși veniturile totale nici nu se compară cu cele ale SUA, UK, Japonia.

TOP 19 per capita music revenue

Și încă o statistică interesantă care arată trend-urile din muzica online actuală. Observați că veniturile din descărcările online sunt în continuare importante [o treime din totalul veniturilor online în Statele Unite], deși streaming-ul este într-o mare creștere iar zvonurile spun că Apple va închide magazinul de download-uri iTunes în maxim doi ani  [citește mai multe știri din showbiz-ul digital mondial aici].

Atenție: sunt cifrele care se referă exclusiv la piața americană, cu o încercare de a compara ”mere cu mere”:

Screenshot 2016-06-04 12.49.05

Puteți vedea întreaga discuție în video-ul de mai jos: