Despre Filtre Premium și cel mai tare concurs european de DJ

Principala diferență dintre anii ’90 când am intrat eu în muzică și aceste vremuri pe care le trăim este deschiderea internațională pe care artiștii români o au.

E incredibil câte oportunități există în 2016 pentru artiști și DJ!

Una dintre oportunitățile internaționale despre care vreau să afli este concursul NYDJAY CONTEST, dar înainte să intru în detalii despre concurs, vreau să vorbesc despre Filtre.

În 2016 orice artist tânăr care vrea să se lanseze are limite dictate doar de talentul și de curajul lui. Practic oricine poate da lovitura pe plan internațional datorită Internetului care a doborât granițele politice și distanțele geografice. Par cuvinte mari, știu :-) Dar chiar trăim vremuri incredibil de bune pentru artiști, compozitori, DJ și în general orice creativ.

Totuși, globalizarea și tehnologia digitală au avut ca rezultat și un tsunami de muzică – mii de melodii se lansează în fiecare minut pe YouTube și SoundCloud, mii de set-uri de DJ apar pe Mixcloud. E o abundență care poate deveni copleșitoare pentru ascultătorii de muzică. O cantitate prea mare de informație pentru un fan. O adevărată ”gălăgie digitală”.

Așa că Filtrele au devenit din ce în ce mai importante.

Eu definesc acest concept astfel:

Filtrul este o persoană, un grup de persoane sau un software care alege informația dintr-o mulțime de surse, conform unor reguli clare, pentru a oferi un rezultat organizat și ușor de consumat de către o ființă umană.

Iată câteva exemple de Filtre:
– Facebook folosește un algoritm secret pentru a oferi maxim 50-60 de status-uri zilnic pentru un utilizator, sortând automat din miile de prieteni și brand-uri pe care acel utilizator îi/le urmărește
– DJ Optick alege săptămânal 18-20 de piese din stilul tech-house pentru un set-mix pe care îl publică pe canalul lui SoundCloud
– Radio ZU alege lunar 40-50 de melodii din stilul pop pentru a le difuza în FM
– Google search oferă o listă organizată de link-uri pentru fiecare căutare a unui utilizator, conform unui algoritm
– Deezer construiește câteva playliste de 80-100 de piese pe diferite genuri muzicale pentru utilizatorii serviciului
– YouTube face un top zilnic al celor mai populare videoclipuri din Muzică, Divertisment, Educație etc.
– Cat Music (sau orice altă casă de discuri) alege din mii de propuneri doar 5-6 melodii pe săptămână pe care le publică pe conturile online

Filtrele sunt mai importante ca niciodată și ne bazăm pe acestea pentru a face față ”tsunami-ului” de informație care vine spre noi.

Dar și mai importante sunt Filtrele Premium – dați-mi voie să mai definesc un concept astăzi:

Filtrele Premium sunt Filtrele care oferă oportunități offline (în general cuantificabile în bani) pentru cei care le folosesc.

Adică mulțumesc Facebook / Optick / Zu / Deezer pentru ”curation” [un termen care în limba română s-ar traduce prin ”alege, filtrează și administrează”], dar ce fac cu informațiile primite pentru a le transforma într-o acțiune care îmi aduce venituri?

Uite un exemplu de Filtru Premium chiar în muzica online [că aici mă pricep cel mai bine]:

New Yorker adună mii de DJ din Europa pe platforma NYDJAY și alege împreună cu un juriu de specialitate pe cei care merită atenția noastră, oferindu-le acestora șansa de a pune muzică peste tot în Europa, într-un turneu care atinge 11 orașe și se încheie la Ibiza.

Iată un brand care nu doar alege DJ-ii care pot fi următoarele vedete internaționale, ci le și oferă oportunități palpabile: prezențe la evenimente, un contract cu o firmă de impresariere, o apariție la Untold Festival 2017.

Ca să revin la introducerea acestui articol: iată încă o oportunitate pentru artiștii români să fie văzuți/auziți de o lume întreagă! Și chiar să înceapă o carieră internațională într-un mod rapid!

Din păcate mai sunt doar 60 de zile pentru înscrieri, așa că vă rog…

Dă sfară în țară că se caută DJ români talentați!

Profitați de această oportunitate faină pentru orice DJ român!

Iată pașii pentru înscriere:

1. Crează un mix uimitor și încărcați-l pe Mixcloud aici – durata maximă este de 20 de minute
2. Folosește coperta oferită aici. Dacă nu folosești această copertă, materialul tău se poate pierde
3. Dă un titlu la mixul tău în forma asta: NYDJAY by NEW YORKER – [NUMELE DE DJ] – [ROMANIA]
4. Adaugă lista de melodii
5. Introdu mix-ul selectând din meniul derulant din pagina competiției NYDJAY

Uite cum arată o înscriere în concurs:

NYDJAY 2016 - Mixcloud

Juriul adunat pentru NYDJAY Contest este unul tare de tot, numai posibilitatea de a fi ascultat de acești profesioniști ar merita efortul înscrierii mix-ului tău: Bogdan Buta (Untold Festival), Danny Avila (DJ & producător), DJ Mag (revistă dedicată muzicii electronice), Sushi 300 (agenție de impresariere), New Yorker (organizator).

Iată și orașele în care DJ-ii aleși de juriu vor putea pune muzică:

17.12 Amsterdam
21.01 Cologne
28.01 Lion
04.02 Stockholm
12.02 Budapesta
18.02 Zurich
25.02 Zagreb
07.03 Moscova
17.03 București
25.03 Viena
01.04 Varșovia

Mai multe detalii găsiți pe site-ul oficial www.nydjay.com

Iată și video-ul oficial: