MOCAPP noiembrie 2019

Am anuntat prima investitie în MOCAPP

Azi am anunțat că antreprenorul Cătălin Chiș intră în acționariatul MOCAPP cu o investiție de peste 200.000 euro. Sunt bucuros că pot dezvălui tuturor la ce lucrez zilnic de câteva luni și sunt onorat că am alături de mine un investitor de talia lui.

Asta e o zi mare pentru mine. E finalul unui drum de aproape 6 ani și începutul altui drum. Un drum legat din nou de inovație.

Ca orice nou început, am emoții de o-io-iooooi ???

Dar cum am ajuns aici și de ce sunt din nou la început?

Lucrez la un produs software pentru publicitatea online încă din 2013. Detaliile pe care mi le-am notat atunci într-un fișier Drive nu mai sunt actuale, dar conceptul a rămas neschimbat: un tool digital care să ajute creatorii să lucreze mai ușor cu companiile.

Nu știam pe vremea aceea că se numește marketplace. Și că de fapt scriam un plan de business pentru un Saas (Software as a Service). Eu doar simțeam nevoia artiștilor/creatorilor de a-și monetiza conținutul online (de unde și prescurtarea MOCA = monetising online creators audiences) și visam la o aplicație care să ajute lucrul cu brandurile (de unde și prescurtarea APP = aplicație).

Între timp, din 2013 în 2019, nișa de Social Media a crescut enorm! Între timp s-a inventat un nume pentru acești creatori de conținut digital – li se spune Influenceri. Lor nu le place în general această poreclă (majoritatea se auto-denumesc Creatori), dar cuvântul a devenit standard și se folosește ca atare.

Influencer Marketing a devenit un subiect fierbinte și nu există campanie de comunicare (fie ea online, offline sau mixtă) care să nu implice minim un Influencer. Piața românească e estimată la 10 milioane euro pe an, ceea ce nu e mult în sine, dar e impresionantă rata creșterii an de an (100-150%). Dacă te uiți la estimările pieței globale, aici lucrurile arată și mai bine: 8 miliarde dolari în 2020. Doar pe Instagram bugetele estimate din 2018 au fost de peste 1 miliard de dolari!

Influencer Marketing Conference 2018

Așa că mi-am luat inima în dinți în 2017…

Acum fix doi ani, în toamna anului 2017, am anunțat MOCAPP – platforma de automatizare a campaniilor cu Influenceri. Era un început timid, un MVP (minimal viable product), mai mult un demo pe care să-l arăt profesioniștilor din Publicitate pentru a aduna feedback-ul lor.

Screenshot din MOCAPP – noiembrie 2017

Eram primul din România care propunea acest mod de lucru în Influencer Marketing și, sincer vă zic, eram speriat. Scriam aici pe blog într-un articol intitulat “Balaurul din cutia de argint a antreprenorului”:

“Îmi vine să fug și aș fugi dacă m-ar ține picioarele. Mă las pe spate în scaunul de birou și privesc la peretele gălbui din fața mea. Colegii din birou vorbesc tare, dar eu îi aud ca prin vis, cu un creier amorțit care nu mai știe să traducă sunetele pe care le primește în cuvinte cu sens”

De ce s-ar apuca de software Florin Grozea?

Eu am vrut să fac Automatică și Calculatoare în facultate, și chiar am intrat cu 10.00 la două facultăți, la momentul respectiv. Am insistat însă pe muzică și restul e istorie. Totuși, acel mic nerd din sufletul meu ? nu a uitat niciodată pasiunea pentru tehnologie.

Motiv pentru care în 2008 am lansat împreună cu antreprenorul Emi Gal platforma eOk.ro – serviciu de streaming audio cu muzică românească.

Florin si Emi
Florin Grozea și Emi Gal în 2009

Așadar eu am o pasiune și e legată de tehnologie, la intersecția dintre IT și creativitate. Fie că e vorba despre muzică (eOk.ro în 2008), fie că e vorba despre vloggeri, bloggeri, fotografi (MOCAPP în 2017), eu am câteva idei fixe ?

Unul dintre fixurile mele este legat de puterea tehnologiei, de inovația care vine atunci când construiești un produs software care face mai ușoară munca de zi cu zi a oamenilor.

Fast-forward de la MVP la investiție

După sute de întâlniri și pitch-uri, platforma pentru automatizarea campaniilor Influencer Marketing a adunat destul feedback pentru ca eu să construiesc produsul final. Au fost peste 540 de profesioniști din companii și agenții care au cerut cont de test! Reacțiile mi-au depășit așteptările!

Dar totuși, mai aveam nevoie de un pic de ajutor.

Și de bani, desigur, dar mai important de atât: de un partener care să înțeleagă viziunea mea și să fie atât de curajos încât să pună umărul împreună cu mine la construirea acestei viziuni.

Așa că iată-ne împreună: antreprenorul Florin Grozea (cu background în showbiz și marketing) și antreprenorul Cătălin Chiș (cu background în IT, marketing și tech). Un brașovean și un clujean puși pe inovat o industrie încă la început: Influencer Marketing.

That’s it! Ne-am găsit, ne-am înțeles, ne-am pus pe treabă.

Despre MOCAPP, inovațiile cu care vine și beneficiile pe care le aduce Agențiilor și Influencerilor, vă vorbesc după ce lansăm oficial platforma, pe 26 noiembrie. Țineți-mi pumnii!

Până atunci, dacă ești Influencer (blogger, vlogger, fotograf, model, actor, expert) poți să te bagi în MOCAPP aici (înscrierea este gratuită momentan): mocapp.net/signup