Banner MOCAPP Barters

Cum am construit un nou produs adaptat la criză în 6 săptămâni

Astăzi ridic un pic cortina, ca să vă arăt ce se întâmplă uneori în culisele unui startup. Voi arăta cum ne-a venit ideea unui nou serviciu (MOCAPP Barters) și care au fost pașii prin care am trecut, de la idee la realitate.

Dar întâi să definesc termenul de barter în contextul campaniilor cu Influenceri. Ce este acest barter? Un proces prin care părțile (Companiile și Influencerii) convin să schimbe între ele mărfuri și/sau servicii de valori egale.

Înainte să se inventeze banii, barterul era baza comerțului: eu cresc găini și am nevoie de o căruță de lemne, tu ai multe lemne și ai nevoie de mâncare, ne facem un calcul și facem schimb de produse. Trocul acesta revine la modă în perioade de crize, în care cash-flow-ul devine limitat.

Recunosc, ca marketer și manager de artiști, mulți ani am ocolit campaniile barter.

Această decizie a mea de a nu face campanii barter cu Influenceri avea două surse: efortul de calcul (EDC) și potrivirea cererii cu oferta (MATCH).

Să vă explic așadar provocările pe care le avem: Efortul de Calcul (EDC) este unul foarte complex, pentru că trebuie să comparăm valorile serviciilor și produselor implicate în proces. Pur și simplu era prea greu să calculăm valorile serviciilor din barter până de curând. Alt doilea motiv era legat de raritate potrivirii dintre nevoilor Influencerilor și produsele Companiilor (MATCH). Adică erau rare momentele în care cererea se întâlnea cu oferta.

Aceste două motive rămân valabile și în anul 2020. Condițiile tehnologice însă sunt cu totul altele acum.

Ce s-a schimbat în ultimul an?

Răspuns pe scurt: Tehnologia a evoluat. Mai exact aplicațiile digitale construite pe o tehnologie care exista deja de câteva decenii ?

Astfel că Efortul (EDC) a scăzut drastic prin accesul la baze de date adânci și la algoritmi complecși (în diagrama de mai jos evidențiat ca Computing Power – puterea de calcul); iar oferta din eCommerce a devenit atât de diversă încât acest MATCH se întâmplă mult mai des.

În plus soluțiile de livrări prin curier s-au diversificat și au ajuns să acopere practic aproape toată România în maxim 48 de ore. De asemenea, soluțiile de curierat oferă acces la API-urile lor (Application Program Interface), astfel încât poți lega bazele de date și astfel să obții o automatizare ridicată, la costuri mici.

Iată că a venit ziua în care se pot face Bartere într-un mod elegant, automatizat, personalizat. Tehnologia a ajuns la nivelul la care putem servi Companiile (în special magazinele online) care doresc să încerce promovarea prin Influenceri în sistem Barter – cu bugete reduse, în timp scurt, colaborând cu creatori relevanți.

MOCAPP Barters în 2020

Avem așadar soluțiile digitale pentru un tool de implementat campanii de tip Barter pentru magazinele online (Clienții) și creatorii de conținut (Influencerii).

Următoarea întrebare pe care ne-am pus-o: există cerere?

Știam că există nevoia asta la clienți, datorită feedback-ului din piață, mai ales din nișa de comerț online (eCommerce).

Perioada asta de pandemie a venit cu multe provocări, pentru multe industrii. Dar a venit și cu lucruri bune: o accelerare a digitalizării comerțului în România – producători, importatori, businessuri de HoReCa care aveau distribuție și/sau vânzare doar offline s-au trezit forțați să-și deschidă și promoveze magazine online.

Publicitatea este sufletul comerțului, se zice. În această perioadă de digitalizare forțată, Digital Marketing este sufletul comerțului. Iar Influencerii sunt o importanți în orice mix de comunicare online, mai ales când ești nevoit să te faci vizibil rapid, la concurență cu alte sute de business-uri în nișa ta.

Via Forbes

Ultima întrebare pentru a completa acest plan: există ofertă pentru acest serviciu?

Răspunsul a fost ușor de obținut datorită bazelor de date generoase adunate în platforma MOCAPP în ultimii doi ani. Influencerii au răspuns pozitiv în procent foarte mare: peste 85% dintre creatori au spus că sunt deschiși la campanii Barter.

Tehnologie? Check.

Cerere? Check.

Ofertă? Check.

Hai să trecem la treabă!

Din 28 aprilie, brandurile interesate pot accesa noul serviciu MOCAPP, după o procedură simplă:
– Clientul completează un scurt formular de brief disponibil pe site-ul mocapp.net
– Echipa MOCAPP identifică influencerii potriviți și acordă asistență Clientului pe tot parcursul colaborării.

MOCAPP Barters este oferit gratuit în următoarele trei luni brandurilor care sunt deja clienți abonați ai platformei, însă serviciul poate fi accesat și în baza unui cost fix de către companiile care nu au cont.

Sper că acest serviciu nou să ajute magazinele online să “spargă gheața” și să testeze o campanie de Influencer Marketing, într-un mod ușor de înțeles și de bugetat. Am încrederea că după ce testează această abordare, toți clienții vor prinde curaj să continue investițiile în promovarea online și vor beneficia de puterea Influencerilor.