Scandalul drepturilor de autor si conexe – Asa nu se mai poate!

Un grup de artiști au lansat vineri un blog colectiv intitulat Drepturile Noastre, blog unde au început să adune nemulțumiri, critici, observații legate de colectarea și distribuția drepturilor de autor și conexe (UCMR-ADA și CREDIDAM).

oameni-cu-chitare-cc-jenrobinson

Scurtă explicație:
Fiecare radio, televiziune, club, terasă (oricine difuzează muzică) plătește un procent foarte mic din venituri pentru drepturile de autor. Este o lege internațională din 1886. Așa se adună milioane de euro, bani pe care apoi UCMR-ADA, CREDIDAM și alte organisme îi distribuie românilor și străinilor ale căror melodii s-au difuzat.

UCMR-ADA este organismul de gestiune colectivă al autorilor. Sunt peste 4000 de compozitori și textieri în România precum Laurențiu Duță (3 Sud Est), Marius Moga (Morandi), Gabriel Huiban, Ionuț Radu dar și Horia Moculescu, Dan Bitman, Anton Șuteu etc. Pentru toți ADA adună și distribuie bani conform unor reguli… eh aici e problema!

CREDIDAM reprezintă interpreții (soliști vocali, instrumentiști, actori, dansatori etc.) Adună și distribuie banii pentru peste 9000 de artiști precum Puya, Inna, DJ Andi, Morandi, Hi-Q, Play&Win, Guess Who dar și Dan Spătaru, Ștefan Bănică Sr. și Jr., Stela Popescu, Răzvan Fodor, Gheorghe Dinică. Dau bani conform unor reguli… aici iar e o problemă!

Sistemul de distribuție este îmbătrânit și ne-transparent! Așa nu se mai poate!

pumn-cc-endogamia

Iată ce zic artiștii, citez din articolele de pe Artisro.wordpress.com:

“Unde se duc sumele exorbitante declarate de această organizație dacă noi compozitorii de succes primim atât de puțin? Mai devreme sau mai târziu adevărul despre UCMR-ADA va ieși la iveală!.” Radu Bolfea (Play&Win)

“Fondul Comun de la UCMR-ADA este una dintre problemele autorilor: banii (care) nu se împart conform difuzărilor efective ale pieselor la radio și TV ci luând în considerare doar două playliste” Avi (Activ)

“Am fost și eu acolo, am fost tratat ca ultimul cerșetor, mi-au fost insultate buna credință, educația, inteligența.”. Mihai Sturzu (Hi-Q)

“Ei în continuare ne cred fraieri” Mihai Budeanu (ex-3SE)

“Organismele de gestiune a drepturilor de autor trebuie să găsească o modalitate mai transparentă și mai performantă pentru acești bani. Nu sunt puțini: peste 50 de milioane de euro în 2008!” Marius Moga (Morandi)

“Sistemul este imbătrânit și complicat și uneori îi suspectez de interese, de manevre… Este treaba organismelor care ne reprezintă! Și care sunt plătite din banii noștri.” Tudor Ionescu (Fly Project)

Citește articolele complete aici.

Citește și articolele:
Musichat.ro – Artiști pentru artiști
Monden.Info – Scandalul artiști vs UCMR-ADA & CREDIDAM
Realitatea.net – Interpreții și compozitorii se aliază

Hotnews.ro – Artiștii se simt păcăliți de UCMR-ADA și CREDIDAM
Realitatea.net – O afacere de 50 de milioane de euro
HipHopBlog.ro – Artiștii hiphop se alătură campaniei Drepturile.ro

Anca Lupeș – Scandalul repartiției drepturilor de autor și conexe
Cătălin Roșioru – Artiștii ridică sabia
Tempesta – Ne cerem drepturile
Galaxiu – Articolul meu

Foto: Jen Robinson & Noel Feans (CC-BY-2.0)