Există o formulă a hiturilor? Un software încearcă să descopere reteta de succes!

Visualizing a Hit este un proiect susținut de doi studenți care au colectat informații muzicale despre hiturile din ultimii 50 de ani: BPM [bătăi pe minut – măsură a tempo-ului unei piese muzicale], armonie, structură, atmosferă, dansabilitate etc.

Unele lucruri descoperite de ei din miile de melodii studiate sunt destul de cunoscute compozitorilor români: armonii majore, structură strofă-refren, BPM între 120 și 132.

Dar sunt multe alte concluzii pe care statisticile celor doi studenți le dezvăluie! De exemplu: evoluția duratei medii a hiturilor de-alungul anilor sau evoluția tempo-ului.

Daca am sti, spre exemplu, ca 80% din piesele #1 din topul american Bilboard Hot 100 din perioada 1960-2010 sunt interpretate in gama majora, cu o medie de 135 de beat-uri pe minut si care urmeaza secventa “vers-vers-refren-pauza-refren”? Ce ar insemna asta pentru industria muzicala, pentru artisti si producatori?

In incercarea obtinerii unei formule pentru hiturile muzicale din ultimii 50 de ani, doi studenti pe nume Shaun Ellis & Tom Engelhardt de la Universitatea Rutgers de Comunicare si Informare, au participat la programul educational lansat de Tableau – Tableau for Teaching (TfT) si au invatat sa analizeze si sa vizualizeze informatii in Tableau Software , obtinand in final un dashboard care permite cautarea de melodii dupa “dansabilitate”.

Via SeniorSoftware

Statisticile rezultate nu prezintă un interes pentru ascultători și pentru fani, dar pot fi un material didactic folositor compozitorilor care vor să știe ce îi place [în general] publicului american.

So, to all of you recording artists and record labels out there, there are a few general “tips” you can follow to better your chances of having a top ten hit song on the Billboard Hot 100. First, keep your tempo at a medium pace, around 120 beats per minute. Write in a major key. Make your song danceable and around 4.5 minutes in length, and “turn it up to 11”.

Ca apoi să uite tot și să compună din inimă :-)