MUSIC: Iris cu Puya – O lume doar a lor



Vreau să felicit artiști pentru această idee și pentru rezultat! Atât rezultatul muzical și cât și cel de marketing.

Iris este un brand românesc puternic, probabil cea mai respectată trupă românească. Puya este un rapper care a făcut istorie, atât în 1998 când se lansa alături de primul val hip-hop românesc alături de BUG Mafia cât și în 2009 când practic a readus genul în atenția marelui public. O dată cu succesul “Undeva în Balcani” pe radiourile românești, Puya a deschis ușa și altor artiști hip-hop și astfel un întreg curent a revenit la modă.

Când am auzit că Iris lucrează la un nou album am avut emoții pentru că muzica lor a devenit din ce în ce mai conformistă, mai simplistă, mai fadă în ultimii ani, în antiteză completă cu forța și curajul trupei de la începutul anilor ‘80. Iris devenise doar o fantomă a trupei hard-rock de la început, cu mesaje puternice, versuri acide și muzică underground. Sound-ul m-a dezamăgit de asemenea, într-o perioadă în care toți artiștii rock încearcă să spargă convențiile și să experimenteze noi formule muzicale [vezi Voltaj în electro-pop, Grimus în rock alternativ, Zdob și Zdub în drum&bass și etno-rock].

În cazul lui Puya talentul și carisma lui incontestabile fac din el un artist care poate cânta în orice stil muzical, atâta timp cât își păstrează atitudinea și mesajele care l-au consacrat. Și în care crede… Pentru că puterea cea mai mare a unui rapper stă în versurile și în mesajele lui, nu neapărat în orchestrațiile muzicale. Din acest motiv Puya nu și-a pierdut “the street credibility” când a cântat cu Boier Bibescu, de exemplu.

———————————-

Albumul este produs în celebrul studio INES Sound de Mihai Alexandru, compozitorul care s-a întors în Iris după câțiva ani. Ideile noi ale lui Mihai Alexandru și experiența lui Cristi Dobrică [inginer de sunet pentru Direcția 5, BUG Mafia, Ștefan Bănică, Taraful din Clejani, Guess Who, Hi-Q etc.] se simt în acest prim single care sună foarte bine.

Îmi plac și versurile, potrivite stării de spirit al românilor în mijlocul crizei economice și sociale din 2012. E firesc dacă te gândești că atât rockerii cât și rapperii s-au lansat cântând despre problemele sociale ale românilor, vorbind în versurile lor împotriva sistemului și a politicienilor. Și cred că anul 2012 este cel mai bun pentru a pune în versuri nemulțumirile și dorințele românilor, iar Iris și Puya exact asta fac în “O lume doar a lor”.

Cine sunt si ce vor de la noi

Ne cunoastem ei imi spun

E mereu o punte intre noi

Si isi vad, isi vad de drum