TOP: 10 motive pentru care Cristi Minculescu renuntă la Iris

Cristi Minculescu renunta la Iris
Vestea renunțării lui Cristi Minculescu la IRIS, trupa în care cântă de 32 de ani a venit ca o bombă pentru toți românii. Solistul spune sincer că pleacă din trupă din cauza banilor. Colegii lui spun că avea din ce în ce mai multe pretenții și fițe.

Nu știu motivele adevărate dar pot să formulez câteva scenarii, probabil fiecare dintre ele adevărat într-o măsură mai mică sau mai mare.

Oare de ce pleacă Cristi Minculescu din Iris?

10 posibile motive:

1. Banii

Solistul a spus clar: se câștigă prea puțini bani din muzică. Mi se pare trist că un artist a ajuns așa jos, după 32 de ani de carieră dintre care ultimii 25 de ani în topul preferințelor unei țări întregi, mi se pare trist să aud că un DJ cu două piese câștigă într-o seară mai mult decât o trupă rock respectată. Omul are dreptate… Iris câștigă prea puțin.

2. Vocea
Vârsta, problemele de sănătate, miile de concerte live… toate se adună. Iar artistul avea probleme în ultimii ani cu vocea, lucru care se auzea clar la concerte. Un mare solist rock pe care vocea nu-l mai ajută are toate motivele să se retragă.

3. Sănătatea

Într-un interviu Nelu Dumitrescu spunea că Minculescu avea pretenții [fițe!] din ce în ce mai mari, de exemplu cameră single, drumul cu avionul, meniu special. Oameni buni! Orice artist la nivelul la care a ajuns Iris are voie să ceară o cameră la hotel, drumul cu avionul și felul lui preferat de mâncare!! Vorbim de niște condiții MINIME pentru un artist mare, mai ales la vârsta lui Cristi Minculescu! Omul este o legendă în România, merită să aibă camera și mâncarea lui, mie nu mi se pare nimic exagerat…

4. Colegii de trupă

Nu vom ști niciodată care este adevărul relațiilor din interiorul grupului, tot ce pot spune este că momentul retragerii se potrivește într-un mod suspect cu venirea lui Mihai Alexandru în trupă. Oare compozitorul care promitea un nou sound și o nouă abordare pentru Iris acum câteva luni a stricat ceva din “echilibrul” trupei?

5. Industria muzicală

Revenind la afirmația lui Cristi Minculescu despre bani poate ar trebui să ne uităm și la contextul în care trupa își desfășoară activitatea: dispariția CD-urilor și a magazinelor care comercializează muzică, polarizarea radiourilor mari care difuzează aceleași 30 de melodii în heavy-rotation și nu promovează aproape niciodată muzica nouă, televiziunile muzicale difuzează videoclipuri semi-pornografice, cluburile și organizatorii de concerte preferă artiștii solo sau trupele formate din maxim trei persoane din motive economice. Toate aceste realități duc Iris [și rock-ul în general] într-o zonă underground nemeritată, într-o izolare mediatică generalizată.
Cristi se poate simți izolat și nedreptățit de 22 de ani într-o industrie muzicală care nu respectă nicio regulă.

Cristi Minculescu Iris
6. Trecutul

Sunt totuși 32 de ani de cântat pe scene, de dormit în hoteluri mai bune și mai rele, de mers cu trenul și cu microbuzul pe drumuri lungi și aglomerate. Acești ani apasă pe un om și își lasă urmele grele. Poate pur și simplu Cristi s-a plictisit și vrea să se pensioneze.

7. Viitorul

Sau dimpotrivă… Poate are planuri de viitor [o nouă trupă așa cum face Kempes?] care nu se potrivesc cu planurile trupei Iris. Ar fi interesant să vedem!

8. Casa de discuri

Anul acesta Iris a anunțat cu surle și trâmbițe că schimbă casa de discuri și trece la Cat Music. O mișcare pe care eu am aplaudat-o și care a adus trupei o nouă imagine și un concert aniversar foarte bine promovat. Dar sunt șanse ca solistul Iris să nu fi fost de acord și de la această mutare să fi pornit o ceartă în trupă.

9. Puya

Multă lume a strâmbat din nas atunci când a văzut colaborarea dintre Iris și rapperul Puya. Mie mi s-a părut o mișcare de marketing bună și un refresh necesar [citește argumentele mele aici]. Dar sunt fani care s-au declarat dezamăgiți. Poate această colaborare a fost împotriva voinței lui Cristi Minculescu? Sau reacțiile fanilor l-au dezamăgit?

10. Tu

Zilele acestea toată lumea citește știri despre plecarea lui Cristi Minculescu, se declară supărată sau dezamăgită sau tristă, pune piese Iris pe Facebook și pe bloguri, își amintește de hiturile trupei. Dar uneori îți amintești prea târziu de un artist care ți-e drag, doar atunci când se întâmplă ceva grav, când se îmbolnăvește sau când moare. De câte ori ai fost la un concert Iris în ultimii ani? De câte ori ai cumpărat CD-ul oficial pentru a-i susține pe artiști? Ai fost la concertul aniversar din vară de la București pentru a fi alături de ei? Ai plătit bilet la concertele din cluburi?

—————————-

Îți place să te mândrești cu trupele tale preferate dar uiți de multe ori că aceste trupe sunt compuse din oameni. Oameni cu dorințe, cu așteptări, cu familii și prieteni, cu limite. Oameni cu rate și leasing-uri, cu speranțe și dezamăgiri. Oameni simpli și complicați în același timp.

Cristi Minculescu a renunțat la Iris acum. Tu ai renunțat însă de mulți ani… Și atunci de ce ești supărat pe el?