COPYRIGHT: Despre VOYO vs VPLAY

Voyo [site legal de filme și seriale deținut de grupul PRO] a făcut o plângere la CNA împotriva a câtorva zeci de site-uri ilegale [zice Voyo] care difuzează filme și seriale, printre care și Vplay. De aici s-a deschis Cutia Pandorei pe care v-o redau în câteva link-uri mai jos…

Să începem cu articolul din Evenimentul Zilei care este foarte bine documentat și trebuie citit.

Reacțiile utilizatorilor de internet sunt departe de visele noastre că trăim într-o lume civilizată, unde dreptul la proprietate este unul sfânt – vezi comentariile.

Arhi recunoaște că trage torente și că face subtitrări, dar se scuză că nu le vinde, deci ’nu se consideră piraterie’. Zoso nu se abține să facă un calcul care nu sună bine. Dan Pandrea cere remiză și îl trage ușor de urechi pe Arhi

Pagina De Media pune sare pe rană, citând din Dragoș Stanca ce spune: “Providerii (UPC, RCS, Romtelecom – n.r.) trebuie să radieze de mâine site-urile pirat aşa cum sunt interzise siteurile pentru pedofili”. Aici aș spune că înțeleg ipoteza de la care pornește Dragoș, dar până să ajungă site-urile așa-zis-pirate în aceeași categorie cu cele pornografice mai e mult timp. Vorbim despre lucruri diferite din punct de vedere legal.

Discuția despre Vplay este lungă, vezi un articol de acum aproape doi ani de pe blogul lui Orlando Nicoară [fostul dezvoltator al Muvix și actualul dezvoltator Voyo].

Citiţi mai departe…

Ștefan Murgeanu care stă strâmb și gândește drept – Se discută cam pe lângă subiect. Articolul acesta mi se pare cel mai echilibrat pentru că merge mai departe de micile orgolii și lupte, mai departe de prejudecățile privitoare la cine e ’pirat’ și cine e ’curat’ – Ștefan se duce la baza problemei și anume legile care sunt depășite de avântul tehnologic.

Piticu încearcă și el să găsească motivele pentru care Vplay are succes la români iar site-urile legale nu au.

Cabral încearcă să fie echilibrat și pornește de la ipoteza că toată lumea știe că Vplay este ilegal și că toată lumea vrea pace pe pământ :-) Apoi primește 100 de comentarii care îi demolează ipotezele. Același gen de comentarii pro-Vplay și contra-Voyo a primit și Zoso cu câteva zile înainte, așa că nu mai e nicio surpriză.

Și citește comentariile lungi și pătimașe de la articolul de ieri al lui Orlando Nicoară care se întorc ca un bumerang împotriva articolului lui. Unele comentarii sunt atât de bine argumentate pentru a apăra Vplay încât m-au determinat să reiau legea drepturilor de autor și s-o recitesc mai bine! :-)

——————————————–

În acest context plin de energie Cristi Manafu anunță conferința anuală Probleme legale în Social MediaLegalConference.ro.

Profit și eu de ocazie să anunț simpozionul “Protecția drepturilor de autor în mediul digital” organizat de O.R.D.A. și Organizația Mondială a Proprietății Private pe 11-12 decembrie, la Brașov. Dar despre acest workshop voi mai discuta în zilele următoare, pregătim câțiva speakeri surpriză!

——————————————–

Voi pe ce parte a baricadei vă aflați: vă e dor de VPLAY chiar dacă se spune că e ilegal? Sunteți abonați la VOYO? Credeți că trustul PRO a greșit cerând oprirea celor 41 de site-uri video?

Este nevoie de o sentință a judecătorilor pentru a decide dacă un site este ilegal sau o hotărâre CNA este de ajuns?