YouTube UCMR-ADA Romania

COPYRIGHT: UCMR-ADA colectează drepturi de autor de pe YouTube!

Asociația pentru Drepturi de Autor din România anunță astăzi semnarea contractului de licență pentru muzica difuzată pe cel mai mare site audio-video din lume – YouTube.

YouTube UCMR-ADA Romania

Va informam ca in data de 06 martie 2013, UCMR-ADA a semnat cu Google Ireland Limited “Autorizatie licenta neexclusiva de utilizare a operelor muzicale prin streaming oneros” pentru site-ul www.youtube.com. Prin intermediul acestui contract, UCMR-ADA a obtinut pentru membrii sai, dreptul de a colecta remuneratii, pentru utilizarile operelor muzicale pe internet, pe site-ul www.youtube.com, prin streaming.

Câteva explicații tehnice

Vă amintesc că UCMR-ADA este asociația compozitorilor și textierilor de muzică care colectează și administrează drepturile de autor pe teritoriul României. Conform legii drepturilor de autor [Legea 8/1996] organizațiile de gestiune colectivă a drepturilor de autor [O.G.C.-uri] colectează drepturile de autor de la utilizatori [radiouri, televiziuni, restaurante, hoteluri etc.] și le împart membrilor conform unor reguli interne.

Încă nu știm cum va plăti Google Inc. pentru muzica difuzată pe teritoriul României, dar ne putem uita la licențele încheiate de UCMR-ADA cu alte site-uri de muzică mari, de exemplu Trilulilu.ro și BestMusic.ro. Deci probabil site-ul va plăti un procent din banii primiți de la utilizatorii Premium și un alt procent negociat din banii din alte venituri.

Vorbim despre veniturile de pe teritoriul României, atât pentru autorii români cât și pentru autorii străini pentru că UCMR-ADA colectează conform legii banii pentru toți autorii și textierii ale căror melodii sunt difuzate/utilizate în România. Autorii străini primesc apoi banii cuveniți prin O.G.C.-urile din țările lor.

copyright-300x198.jpg

De ce e importantă această știre?

YouTube este unul dintre cele mai vizitate site-uri de la noi, topul Alexa arătând că se află pe locul 3 în România. În ultimii ani mediul online a devenit un canal de distribuție, promovare și vânzare foarte important, la concurență cu televiziunea, radiourile comerciale și presa scrisă. Unii artiști fac mai mulți bani pe Internet decât din CD-uri deja! Și nu doar din vânzarea de mp3-uri ci și din streaming audio [difuzarea muzicii/filmelor fără a necesita download]. 

De exemplu în Statele Unite încă din 2010 consumul de muzică în streaming a egalat cel din download [legal și ilegal]. Iar Spotify a anunțat în 2012 că a plătit drepturi de autor în valoare de 60 de milioane de dolari, depășind banii colectați din offline în Suedia!

Așa că managerii, artiștii, casele de discuri și-au îndreptat atenția spre Internet pentru a se promova și pentru a distribui muzica. De obicei gratuit, dar dacă un site oferă gratuit muzică asta nu înseamnă că nu plătește drepturile de autor! Este ca la radio: lumea ascultă muzica gratuit dar radiourile fac venituri din publicitate, așa că plătesc drepturi de autor pentru muzica pe care o difuzează.

La noi în România lumea s-a trezit destul de târziu, dar s-a mișcat repede :-) De exemplu Cat Music [cea mai mare casă de discuri din România] deține canalul românesc cu cei mai mulți abonați – peste 330.000. Canalul CatMusicOffice are aproape jumătate de miliard de vizualizări! Alte canale românești populare: Roton Music, HaHaHa Production, MediaProMusic, BUG Mafia, Okapi Sound.

Trupa Hi-Q are canalul Hi-Q TV.

YouTube UCMR-ADA Hi-Q

————————————–

De 12 ani vorbesc despre modernizarea și transparentizarea O.G.C.-urilor din România, veți găsi numeroase articole aici pe blog pe acest subiect. În câteva zile voi afla detalii despre acest acord între UCMR-ADA și YouTube și voi reveni cu informații în plus.

Later edit:

Ana Achim (Director General UCMR-ADA): “Google urmează să lanseze oficial YouTube în România în curând, deci Google Inc. încă nu are venituri din YouTube în România. Drepturile de autor colectate de UCMR-ADA vor fi extrase din publicitatea care va rula pe conținutul video încărcat de utilizatorii români cu conturi Premium.”

Gabriela Chiorean (PR Google România): “Suntem încântați să aducem serviciile noastre utilizatorilor și advertiserilor din România în curând, dar nu avem mai multe detalii de anunțat în acest moment.”