Gând despre carieră și pasiune

Săptămâna trecută am participat la un eveniment Lipton Ice Tea organizat de agenția Golin din București, la care o mână de fani ai Antoniei au învățat cum se face o ședință foto și o filmare de videoclip muzical.

”Profesorii” au fost Antonia, regizorul Iulian Moga și fotograful Gabriel Hennessey.

Discuțiile au fost libere și mi-a plăcut în mod special că gazdele au împărțit aproape egal timpul alocat între ”profesori”, fani și bloggerii invitați.

La un moment dat s-a discutat despre cariere. Mai exact, ce sfaturi dau vedetele tinerilor la început de drum, indiferent de drumul profesional ales [nu neapărat show-biz].

S-a vorbit mult despre pasiune – alege un domeniu care îți place și astfel munca va fi ușoară. Sau chiar nici nu vei simți că muncești, pentru că faci totul cu pasiune. Acest gen de abordare este foarte întâlnit în domeniul divertismentului, pentru că artiștii care cântă pe scenă de cele mai multe ori o fac din plăcere și nu simt că ar face vreun mare efort [deși efortul este enorm și munca din spatele ”bucuriei” este cu atât mai intensă cu cât pare mai firesc rezultatul muncii].

În general e un sfat bun: muncește în domeniul care te pasionează.

Eu am luat cuvântul și am vrut să intru mai mult în detalii practice…

Da, cariera ta trebuie să fie bazată pe pasiune. Adică nu fă facultatea de Drept dacă nu îți place istoria și memorarea textelor. Doar pentru că părinții te împing să devii avocat sau notar, asta nu înseamnă că ți se potrivește această carieră. Nu fă Medicina dacă ți se face rău când vezi sângele. Nu te face programator dacă nu ești pasionat de matematică și de linii de cod. Ai înțeles ce spun: nu căuta un drum care e în afara pasiunii tale, care de cele mai multe ori se găsește în inima ta, nu în sfaturile celor din jur, oricât ar fi ele de binevoitoare și de informate.

Dar am vrut să sfătuiesc puștanii să fie de asemenea abili în căutarea unei profesii, a unei cariere.

Abil? Adică cum?

Vezi unde sunt banii în interiorul domeniului care îți place. Nu te opri la fotografie, pentru că îți place fotografia, sau la medicină pentru că îți place medicina. Vezi CE se cere în aceste vremuri în INTERIORUL domeniului ales.

Îți place fotografia dar nu se mai poartă filmul developat? Nu te duce în direcția aia, pentru că vei avea drumuri închise și oportunități puține. Vezi că sunt bani în industria muzicală unde artiștii au nevoie de fotografi pentru turneu, pentru albume și promovare. Sau în domeniul politic unde fotografiile sunt în general urâte și prost încadrate, dar sunt oameni cu bani. Sau spre Instagram și photoblogging, că sunt la modă.

Îți place medicina dar se plătește prost în spitalele românești… Ce faci? Fii abil, interesează-te și află unde e nevoie de oameni buni în acest domeniu și ce fel de job-uri se plătesc bine. De exemplu în biotehnică și dezvoltare de software/hardware medical. Sau în altă țară unde se caută oameni bine pregătiți.

Ești un bun dansator dar locurile la Baletul de Stat sunt limitate și prost plătite… Ce faci atunci? Te lași de dansat, care este pasiunea ta de o viață și te apuci de contabilitate? Nu. Sfatul meu este să cauți unde sunt bani în alte industrii și e nevoie de un bun dansator. Poate găsești o școală de dans pentru copii, sau un teatru particular care face musical-ur, sau o televiziune care are emisiuni de divertisment, sau o firmă de casting pentru reclame și videoclipuri.

Acesta a fost sfatul meu pentru tinerii adunați de Lipton Ice Tea la workshop-ul ”Mi-e vară” din 29 iulie 2015: căutați o profesie care să se bazeze pe pasiune, dar fiți abili și aflați unde sunt banii. E important să faci ceea ce-ți place în viață, dar rezultatele sunt de asemenea importante. Nu cred în mitul geniului sărac, în secolul 21 avem oportunități incredibile iar dacă ești într-adevăr genial într-un domeniu, atunci găsește locul unde vei fi plătit… genial.

Spotul campaniei #mievara îl poți vedea mai jos: