VIDEOCLIP: DOC & Smiley – Pierdut buletin [PLUS recenzie album]

Azi s-a lansat unul dintre cele mai așteptate albume din muzica hip-hop a ultimilor ani: DOC & Motzu în HD.

E cel de-al treilea album solo al lui DOC/Vlad Munteanu, unul dintre cei componenți ai trupei CTC.

Albumul îl puteți cumpăra pe iTunes, dar hai să vedem întâi videoclipul DOC & Motzu & Smiley – Pierdut Buletin și apoi vă povestesc câte ceva despre noul material:

Acum despre album :-)

Am avut oportunitatea să ascult tot albumul ieri și vă spun că este consistent și unitar. Chiar prea consistent, dacă nu ești obișnuit cu flow-ul DOC/CTC o să ți se pară destul de greu și de agresiv. Ca să fie clar, nu e un album soft-rap cum ați mai auzit în ultimii ani în România, nu e Doddy, Vescan, Dorian, What’s Up, Maximilian, Zhao, este un album hip-hop cu aer de underground, destul de întunecat și dur. Să fie clar: îmi plac artișii nominalizați mai sus, dar nu vă așteptați la rap comercial pe ”DOC & Motzu în HD”! Nu e neapărat un album necomercial, dar nici nu este un material pop, care poate intra pe radiourile comerciale. M-aș mira dacă albumul ar avea măcar un hit comercial! Și asta nu e rău, în acest caz.

În afară de single-ul cu Smiley și, poate, melodia ”Primul Film” cu Helen, albumul este agresiv ca sound și destul de complicat la nivelul liric. DOC nu vrea să fie înțeles sau iubit, el e un MC versatil și experimentat care nu face compromisuri, deși a recunoscut mereu că vrea ca muzica lui să fie auzită de cât mai mulți oameni. El reușește să se așeze confortabil între cele două extreme [comercial și undeground], inovând în hip-hop dar fiind în același timp relevant pentru main-stream prin mesaj, atitudine, versuri.

Piesa mea preferată de pe album este ”Ștaif” cu Killa Fonic și Criss Blaziny, alături de doi MC care reușesc să se ridice la nivelul ”gazdei” ceea ce este cu adevărat o performanță, piesa devenind o demonstrație de flow a trei artiști rap.

Îmi place și remixul la ”Ceai” cu What’s Up, deși susțin în continuare că originalul este mai inspirat decât acest remix.

Și mai e ”BPFBP” [Bănci, Pariuri, Farmacii, Biserici, Păcănele] care mă duce cu gândul la single-ul cântat de Shift ”TBC” [Țâțe, Buci, Coregrafie]. Ambele cu influențe trap, ambele cu intenții licențioase :-) și cu un bas care rupe boxele. Îmi place mult piesa asta, e o direcție diferită pe care DOC nu a exersat-o până acum: hip-hop, trap, folclor românesc.

Albumul se încheie cu un track surprinzător, cu chitară electrică și versuri autobiografice, cu o Helen care sună a Adele [în sensul cel mai laudativ], cu un final acappella inspirat:

”… acest arbore numit hip-hop pe care-l cresc de mic și e un fapt documentat, să nu crezi că te mint, sunt ca și tine un om normal, să nu crezi vreun mit. Dar mereu același altul așa că press repeat.”

Tracklist-DOC-Motzu-În-HD

Albumul DOC & Motzu în HD are 18 piese, din care câteva au fost lansate deja, dar majoritatea sunt noi. Iată lista completă a melodiilor:

1. Primul Film (feat. Helen)
2. Ochiu’ Dracului (feat. Mihai Georghe)
3. Pierdut Buletin (feat. Smiley)
4. DOC Quijote
5. Ce vezi când închizi ochii (feat. CTC & DJ Nasa)
6. Staif (feat. Killa Fonic & Criss Blaziny)
7. Avion
8. Julieta (feat. Feli)
9. Bula Mea (feat. CTC)
10. Curvăsăraie
11. BPFBP
12. Ceai (RMX) (feat. What’s Up)
13. Mamashi Tata
14. Opulență
15. Dominația
16. Din Dragoste (feat. Exile)
17. Băiatul bun, băiatul rău (feat. Ana Maria Alexie)
18. Ultimul Film (feat. Helen & Marius Pop)

Videoclipul DOC & Motzu & Smiley – Pierdut buletin are următoarele credite:

Artiști interpreți: DOC, Motzu, Smiley
Muzica: Ionut Iulian Turcin, Serban Ionut Cazan,Vlad Munteanu (DOC), Andrei Maria (Smiley)
Text: Vlad Munteanu (DOC), Andrei Maria (Smiley)
Video: HaHaHa Video Production
Regie: Ionut Trandafir (Trandafilm)

Citește și articolele scrise de Pyuric, Andrei Vulpescu și Livia Iușan.