Gând despre Panama Papers, Neo si Smith

Cred cu putere că Răul nu va câștiga Totul. Oricât de mare se ridică peste societatea modernă, la fel de mare va și forța opusă.

Universul funcționează în echilibru, iar asta nu e o filosofie creștină sau budistă. Sau ”nu e DOAR” o credință, este o realitate demonstrată fizic.

În ”The Matrix” veți găsi o grămadă de simboluri și mituri în spatele acțiunii SF, dar cea mai puternică frază cred că este cea care explică puterea Agentului Smith, cel care întruchipează Răul în film:

The result of the equation trying to balance itself out.

Neo se luptă cu Smith în acest film iar la nivel simbolic Binele se luptă cu Rău pentru a salva lumea. Dar poate fi interpretată și ca o luptă între Suflet și Rațiune, în fiecare dintre noi [acestea nefiind niciuna Rea sau Bună în mod absolut, ci pe rând].

Există un Rău [un dezechilibru, o anormalitate] în fiecare crimă, în fiecare pădure tăiată, în fiecare râu poluat. Crima nu e un păcat doar din punct de vedere creștin, e o anomalie naturală, o defecțiune a Universului.

Societatea contemporană este rănită și speriată.

E speriată de Răul care se tot mărește, în fiecare an, în fiecare lună.

În același timp văd din ce în ce mai mulți oameni care ies din zona lor de confort și fac Bine.

De cele mai multe ori Binele nu e spectaculos: niște bani pentru salvarea unor câini comunitari, haine donate către case de copii, voluntariat pentru curățenia cartierului, mâncarea nevândută de la restaurnate și supermarketuri dată celor săraci… Mici lucruri pe care le vedem zi de zi și care nu ajung titluri în ziare sau la știrile TV.

Corupția naște sărăcie, dar mai important este să spunem: corupția naște dezechilibre nenaturale.

A fi bogat nu e un păcat, dar bogăția trebuie să fie acumulată în mod echilibrat, fără a sărăci alți oameni și fără exces inutil. E nenatural [adică împotriva echilibrului Universului] ca unii oameni să profite de slăbiciunea altora. Nu bogăția e o problemă, ci dezechilibrul la care se ajunge și care, ca un bumerang, va lovi înapoi în cei bogați. Vezi războaiele pentru petrol din Irak și Afganistan care acum se întorc împotriva lumii occidentale.

Vorbim despre corupția din România fără să realizăm că este un fenomen generalizat al ultimilor decenii în întreaga lume. Peste tot majoritatea politicienilor mint fără rușine, trag sfori și protejează interese financiare private. Peste tot companiile bogate ocolesc legea pentru a plăti mai puține taxe și impozite.

Dar din când în când Binele apare la suprafață, pentru a balansa ecuația, în mod natural.

Astăzi peste 400 de jurnaliști din 80 de țări au publicat anchetele lor referitoare la Panama Papers – o arhivă de peste 11 milioane de documente confidențiale care aparțin companiei panameze Mossack Fonseca, specializată în afaceri offshore, fonduri internaționale de investiții și structuri internaționale.

Urmăriți aici știrile pe măsură ce apar.

Dezvăluirile acestor jurnaliști sunt cutremurătoare. Citești și nu-ți vine să crezi cât de mare e mafia la nivel internațional, în toate domeniile și în toate continentele. Și scandalul abia a început!

Poate unii care au încălcat legea nu vor fi pedepsiți. Poate unii vor fi pedepsiți prea blând. Dar Smith nu va mai fi niciodată atât de curajos în a face rău, de acum încolo.

Smith a crescut în putere în ultimii ani, dar Neo prinde și el putere, pe măsură ce umbra se întinde. Sau, cel puțin, așa vreau să cred pentru a putea continua.

Foto: Shutterstock.