MUSIC: Cât de proastă e muzica românească de la radio, de fapt?

În fiecare zi dau peste români care se plâng de muzica românească “de că..t” care se difuzează la radio.

De la Mihai Bendeac până la Mărgineanu, de la rapperi la rockeri, de la bloggeri specializați pe orice [altceva decât muzică] până la jurnaliștii de la Vice.

Cumva, această atitudine a devenit normă. E chiar cool să te plângi și să te dai elitist când e vorba de muzica pe care o asculți.

Poate prea departe s-a ajuns…

Dar deja s-a ajuns prea departe cu elitismul acesta declarativ. Am curajul să spun că este doar declarativ și voi veni cu argumente în articolul acesta…

Nu e nimic greșit în a fi elitist, nu e nimic greșit în a avea gusturi diferite față de majoritate. Ca om elitist și cu gusturi fine, cu siguranță știi că poți evita muzica ce nu îți place schimbând postul, trecând pe YouTube, Deezer, Spotify, iTunes, Zonga sau chiar ascultând muzica pe care o ai descărcată pe telefon/laptop.

Poți liniștit să trăiești în 2016 fără să asculți hiturile de radio care te oripilează. Și fără să mai suferi, așa cum deduc din postările lungi și dese de pe Facebook [care poate vin din suferință, poate vin din dorința de a epata].

N-am fost perfect…

Așa cum știi, probabil, am cântat și am compus muzică pop timp de două decenii. N-am susținut niciodată că muzica comercială [adică acea muzică ce se adresează maselor mari de oameni] ar fi mai bună sau mai curată sau mai valoroasă decât alte stiluri muzicale. Nu sunt perfect, nu am fost perfect, nu am căutat perfecțiunea. Am căutat să transmit niște stări, să spun ce simt, să ajung la inima oamenilor.

Muzica, în definitiv tocmai asta își dorește: să ajungă la inima oamenilor – o parte dintre ei se vor identifica în această muzică, gusturile sunt subiective, ca la orice artă.

Însă artistul nu vrea să fie perfect, vrea să transmită niște stări, idei, sentimente. Nu compun ”muzică bună”, ci ”muzica mea”.

Te rog să nu mai spui…

Revenind la muzica de la radio, te rog să nu mai spui că te deranjează muzica asta!

Sau că muzica românească este o mizerie.

Pentru că topurile de difuzări din primele luni ale anului 2016 arată altceva!

Poate s-au schimbat timpurile și nu ai simțit tu? Poate știi că s-au schimbat dar nu poți ieși dintr-o normă? Poate ți-e rușine să recunoști ce asculți acasă, departe de prietenii tăi?

Paranteză: Sondajele de opinie românești arată că la noi în țară se ascultă în principal rock, iar trupele preferate de români sunt Coldplay, U2, Pink Floyd, Rolling Stones. Asta spun românii când sunt întrebați. Statisticile consumului de muzică arată însă că peste 50% dintre români ascultă exclusiv muzică populară și manele, vreo 20-25% muzică pop și foarte puțini alte stiluri muzicale [hip-hop, rock, jazz, clasică etc.]. În România e o mare diferență între “cine aș vrea să fiu” și “cine sunt de fapt”, între aparență și esență, trăiască conu’ Caragiale!

Tu nu mă crezi

Probabil tu nu mă crezi, dar muzica pop românească [acea muzică comercială, difuzată de marile posturi de radio] arată altfel decât crezi tu, în acest moment…

Uite:

Cele mai difuzate melodii românești ale primăverii sunt cântate de:
– o trupă hip-hop din Republica Moldova,
un pictor rus care cântă pop și jazz,
– un rapper din underground care face parte dintr-o trupă rap lansată în 1999,
– o voce genială în colaborare cu o trupă dance de succes internațional,
– un cantautor de muzică pop și dance,
– o altă voce genială lansată de un concurs de talente.

Nu prea pare o muzică de că…t, nu-i așa?

Melodiile cele mai difuzate [deci cele mai populare] de pe radiourile românești sunt următoarele:

  1. “Te rog” – Carla‘s Dreams
  2. “Mă ucide ea” – Mihail Sandu
  3. “Pierdut buletin” – DOC & Motzu feat Smiley
  4. “Gura ta” – Delia feat Deepcentral
  5. “Dansăm” – Randi
  6. “Creioane colorate” – Feli
  7. “În oglindă” – Amna feat Robert Toma
  8. “Iubirea schimbă tot” – Andra
  9. “Ne împotrivim” – Lora
  10. “Le-am spus și fetelor” – Lidia Buble feat Amira

Și-mi amintesc că ai spus de-atâtea ori

Ai spus de atâtea ori că muzica românească este slabă, că artiștii au voci proaste și fac playback, că se ascultă un singur stil muzical, că se intră cu pile.

Acum te rog să mă scuzi, dar Top 10 de mai sus nu e deloc omogen: avem pop-dance, classic-pop, hip-hop, balade, dance.

OK, nu găsim nici metal și nici trance, dar hai să fim corecți: la radio se difuzează muzică pop, pentru toate vârstele și toate gusturile, în niciun caz nu se difuzează stiluri underground. Pentru stilurile muzicale nișate te rog intră pe net și fă-ți singur playlistul preferat.

Și în niciun caz nu poți spune că Andra, Delia, Feli, Amna, Lora, Lidia, Mihail, Randi nu au voci. Ba, dimpotrivă, acest top este plin de voci puternice!

Iar despre pile… hai că mă faci să râd! În acest top 10 văd trei sferturi nume noi, adică artiști care se află la prima sau maxim a doua “lovitură”. Ce pile credeți că are Carla‘s Dreams, venit din Moldova? Sau Mihail născut în Rusia și crescut la Cluj-Napoca? Sau DOC, care a cântat cu CTC în underground?

Spune-mi, chiar te rog tu spune-mi

Că sunt eu nebun când te rog să te mai gândești o dată: chiar e atât de că…t muzica pop românească?

Uită-te la artiștii de mai sus… cât de proastă este de fapt muzica de la radio?

Nu te oblig să o asculți, dar uită-te pe topul de mai sus, el arată gusturile majorității fanilor români.

Mai zic o dată: majoritatea fanilor români. Nu gusturile tale, că tu ești elitist și asculți altceva, am înțeles.

Nu-mi plac toate piesele de acolo, nu cred că toți artiștii sunt perfecți, dar mi-s un pic mândru să văd evoluția gusturilor publicului românesc. Am plecat de foarte de jos și am urcat greu, dar suntem un pic mai evoluați decât credem chiar noi.

Ne pierdem timpul în critici [despre muzică, dar și pe alte subiecte] dar de fapt realitatea e mult mai bună, chiar si in domeniul pop comercial, dictat de mase. Mă uit în acest top și văd că gusturile ”maselor” au evoluat mult.

PS: Am folosit ca subtitluri versurile melodiei “Te rog” care se află pe prima poziție a acestui Media Forest Spring Chart 2016.