Timbaland – articolul nr.1 din “7 Seri”

01

“Timbaland”

De saptamana aceasta voi scrie un articol despre muzica si industria muzicala, istorie si noutati, chiar aici, pe pagina asta simpatica, din revista asta simpatica. Uneori voi fi haios, alteori voi fi furios, dar mereu voi fi foarte bine documentat si argumentat, de asta sa fii sigur! Pentru ca eu sunt Florin Grozea si sunt cantaret, compozitor, prezentator TV si producator muzical, pentru ca sunt in show-biz de peste 10 ani si promovez muzica romaneasca la televizor de peste 6 ani. Si, mai important, sunt foarte pasionat de muzica…

Astazi: Timbaland!

Timbaland nu e Timberlake (Justin) si nici Timberland (pantofii) dar numele lui se leaga foarte strans de aceste doua brand-uri americane. Cum asa?

Timbaland - www.cellarnoise.com

Cine e tipu’? Timbaland e rapper-ul ala afro-american, supra-ponderal, pe care l-ai vazut in zeci de clipuri ale altor artisti pentru care a compus. Da, e tipul ala de la volanul masinii cu care vine Justin in clipul “Cry Me a River”, e tipul care apare dupa niste oglinzi in clipul “Try Again” Aaliyah coloana sonora a filmului “Romeo Must Die”, e tipul care o incita pe Nelly Furtado in noul hit “Promiscuos”!

De ce te-ar interesa? Timbaland a lansat o gasca intreaga de artisti pe care ii stii si a compus o gramada de piese pe care le iubesti, dar nu stiai ca poarta semnatura lui! El este cel care a lansat-o pe Missy Elliot, rapper-ita si compozitoare care a marcat muzica rap comerciala si industria videoclipurilor ultimilor 10 ani. El este cel care a descoperit-o si lansat-o pe Aaliyah, cantareata si actrita prea repede plecata dintre noi. El a fost acolo cand Jay-Z (“Big Pimpin”), Missy Elliot (“Get Ur Freak On”), Bubba Sparxxx, Justin (“Cry Me a River”) si Ginuwine (iti amintesti super-hit-ul “Pony”?) erau la inceput.

Interesant este ca a fost prieten in copilarie si cu Pharrell Williams (Neptunes), alt producator vedeta care a revolutionat muzica pop!

E greu! Pe bune, si la propriu si la figurat! Nu numai in muzica hiphop si R&B, ci si in pop, el producand hituri si pentru Pussycat Dolls, Nelly Furtado, Jojo si chiar Bjork! Si pentru ca a luat “Oscarul compozitorilor”, premiul Grammy in 2004 pentru “Cry Me a River”, o capodopera. Premiul la care viseaza toti compozitorii, de la Moculescu la Moga, pana la Avril Lavigne si Chris Martin. La care visez si eu :-) cu voia dumneavoastra…

Ce face astazi? Are doua piese consecutive pe numarul 1 al topului Billboard, “Promiscuous” – Nelly Furtado & Timbaland, respectiv “Sexy Back” – Justin Timberlake & Timbaland dupa abia 2 saptamani!

Asadar: Timbaland nu e un rapper extraordinar, insa e un orchestrator si un producator genial, care a revolutionat muzica hip-hop si pop-ul mondial in momentul in care epigonii lui Dr. Dre uniformizasera muzica americana. Timbaland este parte a trinitatii producatorilor muzicali care au marcat industria muzicala a ultimii 20 de ani, alaturi de Dr.Dre si Neptunes. Punct.

Stiai ca… Timbaland a primit porecla asta de la vestitii pantofi pe care, ghici ghicitoare, ii poarta in mod obsesiv?

Best of hits: “Cry Me a River” – Justin Timberlake si “Get Ur Freak On” – Missy Elliot

Alegerea mea: “Hold On” – Timbaland, Magoo and Wyclef Jean

[tags]Hi-Q, Music, Romania, 7Seri, Timbaland, Magoo, Justin Timberlake, Nelly Furtado[/tags]

.