Max Martin – articolul nr.4 din “7 Seri”

04

“Max Martin”


In fiecare saptamana scriu despre industria muzicala. Am ales sa incep cu producatorii muzicali, cei care stau in spatele cantaretilor vedete de la radio si televizor. Producatorii muzicali sunt compozitorii care fac mult mai mult decat o piesa, doua, trei! Ei sunt si textieri, si ingineri de sunet, sunt manageri de proiect, ei gandesc si pun in aplicare o intreaga identitate muzicala a unui artist. Iar eu sunt Florin Grozea de la Hi-Q, sunt cantaret, compozitor, prezentator TV si producator muzical, sunt in show-biz de peste 10 ani si promovez muzica romaneasca de peste 6 ani. Si, mai important, sunt foarte pasionat de muzica…

Max Martin este un producator muzical suedez nascut in 1971 care a reusit sa lanseze prin muzica lui artisti americani de talie mondiala: Britney Spears, Backstreet Boys, Kelly Clarkson. De asemenea el a produs si este co-autorul celui mai mare succes de radio al trupei Bon Jovi, intr-o perioada in care critica credea ca era acestor rockeri este de mult apusa!

Max Martin - Maratone.com

Cine e tipu’? In anul 1992 Max Martin este angajat la studioul Cheiron al vestitului (pe atunci) Denniz Pop, cu care lucreaza la albumul Ace of Base “The Bridge” si pentru 3T, Army of Lovers si Leila K. In 1996 studioul Cheiron produce albumul de debut Backstreet Boys, o trupa aflata la inceput si care, datorita succesului pieselor compuse de Max si Denniz, urma sa fie lansata in SUA. Albumul “Backstreet Boys” urma sa vanda peste 24 de milioane de exemplare! “I Want It That Way” se afla pe locul 10 in topul celor mai bune melodii pop ale tuturor timpurilor, top realizat de revista Rolling Stone.

Intre 1996 si 2000 realizeaza hit-uri pentru 5ive, Celine Dion, Brian Adams, E-Type, N’Sync, Jessica Folker, Westlife.

In 2000 el semneaza 7 din piesele albumului “Oops! I Did It Again” al deja teen-star-ului Britney Spears. Tot el si produce intreg albumul, alegand piesele, compozitorii, textierii, lucrand la sound, mixand si masterizand albumul.

Dupa moartea fondatorului studioului, Denniz Pop, echipa de compozitori se desparte de Cheiron si formeaza mai multe studiouri, Max Martin infiintand propriul studio: Maratone. Aici lucreaza la albumele “Britney” Britney Spears, “Never Gone” Backstreet Boys, “Breakaway” Kelly Clarkson, “I’m not Dead” Pink, “Now or Never” Nick Carter.

E greu! Max Martin a produs albumulele “Millenium” Backstreet Boys – cel mai vandut albumul al anului in SUA si “…Baby One More Time” Britney Spears vandut in peste 13 milioane de unitati, cel mai tare album al unui artist sub 18 ani, vreodata! In acel an Max Martin a luat premiul ASCAP (Asociatia Americana a Compozitorilor) pentru “Compozitorul Anului”, primul compozitor non-american premiat de prestigioasa asociatie! Apoi castiga acelasi premiu in 2000 si 2001!

Ce face astazi? Max Martin si-a redefinit sound-ul pop comercial cu “Since U Been Gone” si “Behind These Hazel Eyes” (Kelly Clarkson) in 2004, piese care au lansat o noua moda in pop-ul american, cu influente rock si atitudine mai “dark”. Aceasta linie o continua cu 4 piese surprinzator de rock pentru ultimul album Backstreet Boys si pentru Pink. Inclusiv “Who Knew”, una dintre preferatele mele!

Asadar: Max Martin a definit sound-ul unei intregi ere muzicale, era idolilor teen-pop, inceputa cu 5ive si Backstreet Boys continuata de N’Sync si Britney Spears. Dar a avut si meritul sa “scoata de la naftalina” trupa rock Bon Jovi cu ajutorul celui mai mare succes comercial al lor dupa 17 ani de cariera internationala, “It’s My Life”!

Stiai ca… Hitul lui Britney “…Baby One More Time” a fost initial propus trupei TLC, care l-a refuzat?

Best of hits: “…Baby One More Time” Britney Spears, “Since U Been Gone” Kelly Clarkson

Alegerea mea: “Who Knew” Pink

Site-uri: www.maratone.se, www.MaxMartin.com, www.ASCAP.com

[tags]Hi-Q, Music, Romania, Max Martin, 7Seri, ASCAP, Britney Spears, Backstreet Boys[/tags]

.