Dr. Dre – articolul nr.3 din “7 Seri”

03
Dr. Dre

Saptamana asta continui seria de articole despre muzica si industria muzicala, istorie si noutati, chiar aici, pe pagina asta simpatica, din revista asta simpatica. Eu sunt Florin Grozea de la Hi-Q, sunt cantaret, compozitor, prezentator TV si producator muzical, sunt in show-biz de peste 10 ani si promovez muzica romaneasca de peste 6 ani. Si, mai important, sunt foarte pasionat de muzică

Dr. Dre nu este o vedeta a copiilor sau a telespectatorilor, el este idolul compozitorilor de hip-hop, zeul la care artistii, criticii si fanii se inchina! Daca Timbaland este producatorul-inovator, Pharrell este producatorul-vedeta, Dre este producatorul-tatal-lor!

Cine e tipul? Totul a pornit cu N.W.A. alaturi de Ice Cube, Easy-E si DJ Yella, prima trupa hip-hop care a adus in main-stream muzica hip-hop intr-o America inca rasista si divizata, cum erau Statele Unite la sfarsitul anilor ’80. Albumul “Straight Outta Compton” continea 13 track-uri gangsta-rap care au marcat istoria muzicala americana. Atunci au aparut vestitele atentionari “Parental Advisory”! Dupa 1991, Dr.Dre pleaca din N.W.A. si lanseaza un nou stil, G-Funk, pe care-l pune in aplicare in 1992 prin albumul propriu “The Chronic”, cel al lui Snoop Doggy Dogg “Doggystyle” si “Regulate – The G Funk Era” al lui Warren G.

In 1996 a lansat “California Love” alaturi de 2Pac la label-ul propriu Death Row, facand din 2Pac cel mai mare rapper al tuturor timpurilor. Pana cand, in 1998, la noua lui casa de productie Aftermath Records, Dr.Dre il coopteaza pe Eminem! Restul e istorie: 4 albume vandute in peste 30 de milioane de exemplare, Em devine super-star, naste controverse, lanseaza la randul lui staruri internationale (50Cent, The Game, G-Unit, Obie Trice).

De ce te-ar interesa? Un om care a schimbat istoria si care a contribuit in mare parte la un intreg curent, dominant in anii 90 si inflitrat in intreaga cultura muzicala a inceputului de secol, e un om despre care trebuie sa stii! Generatii dupa generatii au crescut pe muzica compusa, produsa si interpretata de el: Snoop Dogg, Waren G, 2PAC, Busta Rhymes, Eminem, 50Cent, The Game, Eve, Gwen Stefani.

E greu! Lista de vanzari ale albumelor la care Dre a fost producator sau co-producator include Diamant (peste 10 milioane de unitati vandute) “The Marshall Mathers LP” Eminem si “All Eyez on Me” 2PAC. Si alte “maruntisuri” de milioane de unitati: “Doggystyle” Snoop Dog – 5xPlatina, “The Eminem Show” – 9xPlatina, “The Massacre” 50Cent – 5xPlatina, “The Documentary” The Game – 2xPlatina, si altele.

Ce face astazi? Produce pentru Raekon, 50Cent, Eve, si multi alti artisti, si s-a apucat de muzica de film! Intr-un interviu din 2005 Dre spunea ca vrea sa treaca la un alt nivel, dupa ce s-a redefinit de 2 ori in 20 de ani, pentru a veni cu un album solo revolutionar! “Detox”, albumul solo anuntat de cativa ani, este numit “Cel mai asteptat eveniment muzical al anului 2006″! Dar se pare ca mai trebuie sa asteptam, el anuntand “Detox” pentru vara lui 2007.

Asadar: Dr. Dre este in muzica rap de la inceputurile acestui gen, a influentat generatii de hip-hop-eri, a produs hit-uri hip-hop, r&b si pop internationale, a creat o religie. Iar fanii asteapta inca de la el sa vina cu urmatorul material care va inchide gura celor care “au uitat de Dre” (“Forgot about Dre”).

Stiai ca… a compus “Let Me Blow Your Mind” Eve feat. Gwen Stefani, single premiat cu Grammy in 2002 care a avut atat de mult succes incat a inspirat calea aleasa de solista No Doubt pentru cariera ei solo? Iar pe albumul acesteia de debut Dr.Dre s-a intors cu un alt mega-hit: “Rich Girl” (feat. Eve).

Best of hits: “California Love” Dr.Dre feat. 2Pac si “No Diggity” Blackstreet feat. Dr.Dre

Alegerea mea: “The Next Episode” Dr.Dre

Site-uri: www.dre2001.com , www.aftermathmusic.com

[tags]Hi-Q, Music, Romania, Dr Dre, NWA, Aftermath, 7Seri, Snoop Dogg, Eminem[/tags]

.