Playback vs. Live (Monden.Info)

Pyuric a scris acum un an un articol foarte bun despre un subiect la modă în muzica românească: playback. Acum câteva zile l-a completat şi l-a republicat pe Monden.Info, motiv pentru o nouă discuţie despre acest subiect.

Citiţi articolul cu atenţie, subiectul este disecat obiectiv şi cu informaţii “din interior”.

Image and video hosting by TinyPic

“De cate ori v-ati dat seama daca un artist canta live sau doar mimeaza? Cati stiti ce inseamna sa ai un band in spate, sau puteti sa faceti diferenta dintre negativ, pozitiv, cantat cu o voce principala, cantat cu un cor de voci pe spate, si asa mai departe? Sunt sigura ca nu sunteti chiar atat de multi…

Desi multi acuza artistii care fac playback, sunt si mai multi care habar nu au cat efort implica sa canti suta la suta live…

In primul rand, cateva definitii importante: negativul si pozitivul. Negativul este instrumentalul unei melodii. Pozitivul este negativul + vocile artistilor.

Modalitatile de a canta intr-un show:

100% live: asta implica un band de instrumentisti care sa-ti interpreteze negativele melodiilor (percutie, chitara, chitara bas – cam astea sunt principalele), si backing vocals (sa cante acolo unde sunt intervale si nu poti sa canti pe 2 linii melodice diferite simultan – evident, sau unde apuci si tu sa-ti tragi rasuflarea). In Romania sunt din ce in ce mai multi cei care au band: Hi-Q, Morandi, Andreea Banica, Miki, Elena Gheorghe…

– cantat peste negativ (sau semi-live): atunci cand nu iti permiti un band, dar te tine vocea sa iti canti melodiile cap-coada. Exemple: Mihai Traistariu, Activ, Fly Project, Alb Negru (exemplele de aici s-ar putea sa varieze si sa se incadreze si la urmatoarea categorie…)

– cantat peste pozitiv (sau semi-playback): aici ai mai multe variante. Cantat peste pozitiv, cu o voce principala ajutatoare, sau cantat peste pozitiv cu o singura voce care de abia se aude. Ultima varianta e mai apropiata de cantat live. Exemple: Andra, Sylvia, Keo, Akcent, Alex… (la fel, aici variaza si se pot incadra mai sus).

playback: atunci cand nu te auzi mai deloc peste melodie si canta cd-ul pentru tine, eventual mai bagi si tu cate 2-3 cuvinte gen “toata lumea mainile sus“… Aici dam exemple toate blondele care iau sub 1000E pe concert.

Practic, in Romania exista extrem de putine trupe care canta 100% live, deoarece instrumentistii si acei baking vocalisti ‘mananca’ extrem de multe resurse financiare, pe care nu multi si le permit. Daca esti un cantaret aflat la inceputul carierei tale, e o idee proasta sa iti iei un band cu care sa canti live – nu te va chema nimeni sa canti la niciun eveniment, fiindca vei cere foarte multi bani ca sa-ti acoperi cheltuielile. Si cine da atatia bani din start unor necunoscuti?! Cand cu banii aia pot chema un artist consacrat, bine-cunoscut, la care se inghesuie publicul sa-l vada… Chiar daca face playback.”

Citiţi tot articolul pe Monden.Info şi mai ales comentariile venite din partea artiştilor şi a fanilor.

PS: Diseară intraţi pe Videochat-ul eOk.ro pentru a o cunoaşte pe Cristina “Pyuric” Chipurici, una dintre fetele din echipa site-ului. E pregătită să vă povestească tot, de la artişti şi compozitori, până la poveştile din spatele eOk.ro