Gând despre oamenii aleşi

Când destinul te-a ales să fii un om care schimbă oamenii/societatea/istoria ai doar două şanse: să devii erou sau să mori repede.

Nu există cale de mijloc pentru oamenii aleşi. Între genialitate şi ratare patetică pasul este extrem de mic. Echilibrul este precar. Oamenii geniali sunt ori lideri care schimbă istoria, ori victime tinere ale atentatelor criminale.

Lennon

Dar care este diferenţa dintre noi toţi şi cei aleşi? Cu ce se diferenţiază un om “normal” de unul care va intra în cărţile de istorie?

Visul. Sau mai bine zis înălţimea la care îşi doreşte să viseze. Sau la care poate visa.

Un om cu vise mari, cu idealuri măreţe, cu privirea în nori nu poate ajunge decât la cer sau să se prăvălească brusc din nori şi să se sfârşească zdrobit de pământ. Noi ceilalţi putem ajunge undeva la mijloc, pe un deal mai înalt, poate chiar la jumătatea unui munte.

Geniul discută cu Zeus sau e chinuit de Hades, el nu are timp de muritori.

Şi nu pentru că nu ar vrea să fie “muritor”. Oamenii aleşi nu au o viaţă uşoară. Şi nici nu se pot întoarce din drum. Şi nici nu pot deveni “normali”, doar pentru că drumul ales e greu.

Pentru că drumul ales în viaţă este cel drept (în sensul subiectiv, de “drumul spre idealul dorit”). Care mereu e cel mai greu. Mereu e mai uşor să o iei pe ocolite, să faci compromisuri, să accepţi jumătăţile de măsură. Tăria de a merge pe drumul tău este cea care îl diferenţiază de noi toţi.

Te plângi că e greu? Te plângi că e obositor? Că toţi ceilalţi au idealuri mai uşor de atins? Că viaţa lor e mai simplă?

Sigur că e greu, idealul tău este imposibil pentru ceilalţi. Sigur că e obositor, drumul ales este unul excepţional. Iar ceilalţi oameni nu au nici o relevanţă, tu vei intra în cărţile de istorie. Viaţa ta e complexă tocmai datorită faptului că e unică, că e destinată să fie unică, că e admirată şi de admirat!

Sunt aici să-ţi amintesc că eşti unul dintre oamenii aleşi. Şi că, deşi nu pot fi ca tine, pot să te ajut să nu uiţi asta.

Nu uita să crezi în visul tău, oricât de nebunesc ar fi! Eu cred în tine atâta timp cât tu visezi la idealul ăla de sus, sus de tot.