Capital: Drepturile de autor sar la gatul businessului cu muzică online

Titlul articolului din Capital.ro mi se pare exagerat dar undeva este un sâmbure de adevăr: dacă procentele pentru drepturi de autor (care drepturi sunt absolut necesare și universal valabile) vor fi prea mari atunci afacerile mici de pe internet care folosesc muzică vor sucomba.

Discuția e lungă și nu a început în România. Anul trecut Pandora, cel mai mare site cu radiouri online din Statele Unite, se plângea de taxele mari din legea americană. Și chiar spunea că e la un pas de faliment – “RIIA’s new royalty rates will kill online radio”

În România împărțiți totul la 9000, totul… vizite pe site, număr de ascultări, bugete online, salariul mediu pe economie, bani din publicitate, vânzări de muzică, tooooot!

Image and video hosting by TinyPicCu siguranţă, nu se pune problema de a nu plăti drepturi de autor pentru muzica descărcată sau ascultată pe internet, aceste drepturi fiind fundamentale. Mai degrabă trebuie găsit un echilibru între interesele autorilor şi cele ale businessurilor online. „O metodologie pentru muzica pe internet este necesară. Intenţia este bună, va trebui să fim atenţi cum o aplicăm pentru ca drepturile autorilor să fie protejate în acelaşi timp cu promovarea afacerilor online“, spune Florin Grozea, membru al UCMR-ADA şi cofondator al trupei Hi-Q. „Câtă vreme nu susţinem să existe oferte legale rezonabile pentru antreprenor, dar şi pentru utilizatorul final, toate aceste dezbateri sunt doar vorbe goale“, conchide Bogdan Manolea.

Citește tot articolul aici.

Repet poziția mea: drepturile de autor TREBUIE plătite pentru orice utilizare a muzicii, offline sau online, dar procentele și bazele de calcul trebuie fixate atent pentru a nu omorî din fașă micile afaceri.