Carti fundamentale pentru muzica online si viitorul muzicii

Aproape zilnic mă întâlnesc cu oameni care mă întreabă despre pirateria online (a redevenit un subiect fierbinte, se pare), copyright, Creative Commons, muzica online.

Am descoperit că recomand în general 4 cărți pentru cei care sunt într-adevăr pasionați de subiect, ca și mine. Sunt cărți excelente dar în același timp ușor de înțeles, motiv pentru care au fost best-seller-uri în categoriile lor la momentul respectiv.

Propun o ordine a citirii lor:

picture-3191. The 80/20 Law de Richard Koch
(pentru a înțelege regulile naturale care conduc societatea omenească)

Principiul lui Pareto este cunoscut încă din secolele trecute, cel care i-a dat numele fiind filosof și economis italian născut în 1848. Catea preia acest principiu și îl generalizează pentru aproape orice aspect al vieții noastre, construind scheme pentru a ne folosi mai bine timpul atât personal cât și profesional.

LongTail2. The Long Tail de Chris Anderson
(pentru a înțelege noile legi ale internetului)

Chris Anderson este redactorul-șef al celebrei reviste Wired. Teoria ’Cozii lungi’ reia Principiul lui Pareto și îl infirmă în mediul online. Mai precis, Anderson demonstrează că internetul schimbă fundamental regulile din offline și că principiul 80/20 nu mai e valabil pentru Amazon, eBay, Craiglist, iTunes și alte afaceri online de succes.
O carte fundamentală pentru înțelegerea internetului și a viitorului media.

TheFutureOfMusic3. The Future of Music de David Kusek și Gerd Leonhard
(pentru a afla trecutul și viitorul muzicii online)

O carte de căpătâi a muzicii digitale, a devenit Biblia celor pasionați de viitorul muzicii. Deși scrisă în 2005, previziunile celor doi autori au devenit realitate an de an, capitol cu capitol.
Gerd Leonhard continuă să fie un speaker pentru relaxarea legislației pe plan internațional și pentru inovație în mediul online, urmărește-l pe Twitter aici.

Remix-Lessig4. Remix de Lawrence Lessig
(pentru informații despre legalitate și adaptare)

Autorul este celebrul avocat care a fondat Creative Commons, o serie de licențe standard construite pe baza legii copyright-ului dar adaptate noilor realități. Este de asemenea speaker (vezi această prezentare excelentă).
Presimt că Lessig va avea un cuvânt greu de spus în viitor, el implicându-se în discuțiile despre copyright din Congresul american.

Altă cărți care mi-au plăcut:
Tribes – Seth Godin, Free – Chris Anderson, The New Rules of Marketin and PR – David Scott, Naked Conversations – Robert Scoble, What Would Google Do – Jeff Jarvis