Am pornit de la o discuție cu scriitoarea Veronica A. Cara și mi-am amintit de celebrul citat din Seth Godin despre puterea Noului. Link-urile din articol duc spre statisticile relevante pentru respectivele afirmații.
“Știi ce s-a schimbat? Unii oameni admiră mai mult ceva nou și cool, și respectă mai puțin lucrurile clasice. Și foarte des acești avangardiști sunt exact oamenii care cumpără cel mai mult și vorbesc cel mai mult… ’Established 1906’ era important acum ceva vreme. Acum pare un defect.”
Seth Godin – Tribes
Pentru fiecare om care ascultă acum o melodie Holograf există 100 care ascultă o melodie Connect-R.
Pentru fiecare fan Eric Clapton îți voi găsi 50 de fani Tiesto. Pentru fiecare ascultător al lui Gary Moore îți găsesc 150 de fani Above & Beyond. Pentru fiecare fan Gold FM există 50 de fani Vibe FM. Să fie clar: iubesc Holograf, îl admir pe Eric Clapton și sunt mulți cei care gândesc așa. Dar sunt și mai mulți, mult mai mulți cei care aleg a doua variantă.
Chiar și la un singur artist găsim o diferență clară între vechi și nou: la fiecare fan al hitului “Un minut” din 2001 văd astăzi la concert alți 50 de oameni care iubesc “Lose You” din 2009. La fiecare download al melodiei “Bună seara, iubito” a Loredanei din 1988 astăzi se downloadează 50 de mp3-uri cu “Rain” din 2010
Și dacă tot vorbim despre Loredana Groza: de ce este ea admirată în comparație cu colegii de generație (Aurelian Temișan, Monica Anghel, Elena Cârstea)? Pentru că… “vine mereu cu ceva Nou”.
La fiecare fan La Familia există alți 50 de fani Puya.
De fapt… majoritatea celor care îl plac pe Puya nici nu știu ce cânta el cu La Familia.
La fiecare vizualizare a unei melodii Phil Collins pe YouTube vom găsi 1000 de vizualizări Justin Bieber. Și la soliste raportul este zdrobitor: Madonna are peste 200 de milioane de vizualizări pe YouTube, Lady Gaga are peste 1,2 miliarde!
Dar de ce să vorbim doar despre muzică?
La fiecare om care vrea să vadă capodoperele “Nașul” (1972) și “Casablanca” (1942) îți arăt 50 care vor să vadă noul “Inception”.
La fiecare carte cumpărată există 100 de bloguri noi citite. La fiecare email citit există 50 de pagini de Facebook deschise. La fiecare nou CD cumpărat există 1000 de mp3-uri luate de pe torrent.
Dacă ar fi să alegi acum, ai merge la un muzeu sau la noul Aqua Park ce s-a deschis în oraș?
Când vorbim despre timpul liber avem aceeași situație: Noul este cel preferat în cele mai multe cazuri.
Pentru fiecare om care bea un pahar de vin îți arăt 50 de oameni care beau un shot de tequila sau absinth. Pentru fiecare telefon fix cumpărat îți arăt 50 de telefoane mobile noi (smartphone cu cameră video și WiFi). La fiecare om care folosește clasica pastă de dinți cu calciu îți arăt 50 de oameni care vor noul Whitening Sensation.
Oamenii care au peste 30 de ani sunt probabil mai mulți decât puștanii dar ai observat că și ei ascultă Connect-R, Puya și Deepcentral (alături de Holograf, Loredana și Direcția 5) în cluburile unde se duc? Asta pentru că tinerii sunt cei care hotărăsc care este moda, ei influențează gusturile și construiesc viitorul.
Cei maturi sunt mai numeroși și au mai mulți bani, dar cei tineri sunt cei care vorbesc și care definesc modele.
Tinerii au mai mult timp și o dorință mai mare să descopere lucruri noi și să le impună lumii.
Iar de câțiva ani am fost atacați de atâtea produse, servicii și idei noi încât ne-am învățat cu diversitatea. Ne-am învățat cu abundența. Știm că putem alege.
Să fie clar: dacă îți place Eric Clapton și Gold FM și o carte bună nu înseamnă că ești bătrân sau depășit de vremuri. Diversitatea este bună. Cifrele însă ne arată că Noul e preferat Vechiului în acești ani.
Când avem de ales, alegem Noul. Vechiul poate fi de calitate, dar Noul este cu siguranță mai distractiv.
Aștept părerile voastre, alte exemple de Vechi vs Nou dar și contra-argumentele voastre.
27 thoughts on “Vechi vs Nou (articol interzis pudibonzilor)”
Comments are closed.