iCloud – armistitiu între casele de discuri si pirati?

David Kusek, celebrul futurolog co-autor al cărții The Future of Music are un articol interesant inspirat de lansarea noului serviciu Apple iCloud.

Autorul se referă la faptul că Apple are licențe de la cei 4 majori [cele mai mari case de discuri din lume] pentru a sincroniza muzica din cloud [de pe serverele lor] cu muzica pe care o ai pe calculator.

Teoretic, e vorba de spre piesele mp3 pe care utilizatorul le-a cumpărat de pe iTunes! Practic însă… oamenii au tot felul de muzică pe calculator, inclusiv cea descărcată de pe torrents și P2P.

Așadar, printr-un abonament lunar la iTunes Match oamenii pot să-și curețe :-) muzica. O idee foarte bună și un compromis între vânzarea bucată cu bucată [iTunes, Amazon] și abonamentele all-you-can-eat pentru streaming [cum încearcă Spotify].

Rămâne de văzut ce succes va avea acest serviciu în afara Statelor Unite, unde iTunes are o cotă de piață foarte bună [peste 2/3 din muzica online vândută].

În curând oricine poate avea acces cu doar 2 dolari pe lună la toată muzica pe care o poate găsi, fura, împărți, înregistra, trage de pe CD, cumpăra sau împrumuta cu ajutorul companiei Apple. Este acesta un armistițiu între casele de discuri și pirați? Sper că da.
[…]
Acesta este viitorul muzicii: un viitor în care muzica va curge precum apa – ubicuă și liberă.

Vezi articolul despre rația de aur din logo-ul iCloud :-)