COPYRIGHT: UCMR-ADA nu mai plăteste drepturile compozitorilor (membrilor asociatiei)

Săptămâna asta am primit o veste de la Asociația Drepturilor de Autor:

Stimati membri,

Prin prezenta UCMR-ADA va aduce la cunostinta ca Oficiul Roman pentru Drepturi de Autor, a interzis efectuarea de repartitii catre titularii de drepturi patrimoniale de autor pana la finalizarea consultarilor avand ca obiect informatizarea organismelor de gestiune colectiva si emiterea deciziei privind stabilirea regulilor de acces al O.R.D.A. la sistemul informatic al organismelor de gestiune colectiva. (Decizia ORDA nr. 259/27.09.2011)

Vestea e proastă pentru compozitorii care trăiesc din veniturile din drepturi de autor. Și de asemenea motivația ORDA [organism al Guvernului care monitorizează și arbitrează în domeniul drepturilor de autor] este foarte ciudată: interzice unei asociații private să facă plăți membrilor pentru că… aceasta nu stabilit drepturile de acces la sistemul informatic.

E ciudat, spun, pentru că ORDA are o istorie lungă de luptă cu UCMR-ADA și CREDIDAM [cele două organisme de gestiune a drepturilor de autor] și a avut motive mult mai grave de-a lungul timpului.

Vezi articolele mele pe acest subiect:
ORDA solicită mai multă transparență
Scandalul drepturilor de autor
UCMR-ADA și CREDIDAM
Transparență vs Corupție

Pe de altă parte am susținut mereu că bazele de date ar trebui modernizate și deschise pentru toți jucătorii implicați: autori, interpreți, OGC-uri, utilizatori. Pe plan internațional s-au investit miliarde de dolari pentru informatizarea bazelor de date [vezi baza de date informatizată a CISAC și inițiativele internaționale legate de Baza de Date Globală].

Așadar, ca de fiecare dată când nu știm toate informațiile, dreptatea pare a fi de ambele părți: ADA n-ar trebui să fie împiedicată să-și plătească membrii, ORDA ar trebui să își facă treaba de arbitru.

Decizia ORDA o puteți găsi aici.