Tudor Chirila: De ce apăr CREDIDAM

Tudor Chirilă (interpret, compozitor, actor) ia poziţie publică vizavi de hotărârea abuzivă a ORDA de a suspenda CREDIDAM – cel mai mare organism al artiştilor interpreţi din România.

Un articol echilibrat, informat şi uşor de înţeles chiar dacă nu eşti în industria muzicală:

http://tudorchirila.blogspot.com/2012/02/de-ce-apar-credidam.html?m=1

Iată un citat cu care sunt de acord 100%:

Multi artisti nu isi cunosc drepturile. Semneaza contracte in care isi cesioneaza toate drepturile fara macar sa-si puna problema. E adevarat ca lucrurile se mai schimba.

Dar sa revenim. Aflu ca ORDA a suspendat activitatea CREDIDAM, desi ORDA este un organism desemnat sa supravegheze aplicarea legilor privind drepturile intelectuale si sa coordoneze activitatea organizatiilor care colecteaza aceste drepturi. Prin urmare, se presupune ca ORDA trebuie sa ma apere  pe mine, artistul interpret. In schimb, ORDA suspenda activitatea societatii de gestiune pe care eu am mandatat-o sa-mi colecteze drepturile.

Deci ORDA imi suspenda drepturile. 

Poziţia mea:
Deşi am criticat de ani de zile greşelile şi lipsa de transparenţă a organismelor de colectare şi distribuire a drepturilor de autor [UCMR-ADA şi CREDIDAM] în acest moment situaţia este foarte gravă, Guvernul României [prin reprezentatul lui ORDA – Oficiul Român pentru Drepturi de Autor] depăşindu-şi atribuţiile şi blocând o industrie întreagă!

Peste 10.000 de artişti trăiesc din drepturile de autor colectate de CREDIDAM. Într-o mişcare făţiş partizană cu un nou organism apărut anul trecut, ORDA blochează câteva milioane de euro. Bani pe care au pus ochii Silviu Prigoană şi soţia lui, cei care deţin şi conduc televiziuni muzicale care, astfel, sunt “iertate” de datoriile pe care le au la artişti…

Ca membru CREDIDAM am luptat pentru modernizarea şi eficientizarea organismului. Acum cineva a pus ochii pe banii noştri şi foloseşte statul în scopuri personale.