Gând despre fumat

Fumatul este un obicei învechit.

Toți știm că tutunul este nesănătos, neigienic, scump. Dar am descoperit în vacanța pe care am avut-o în Asia încă un adevăr: Smoking is old.

Nu mai e la modă. Nu mai e cool să fumezi nicăieri în lume.

În Statele Unite fumatul este interzis în toate spațiile publice [mall-uri, școli, spitale, cluburi, restaurante] atât în interior cât și în exterior [deci este interzis fumatul și pe terase și în cluburile în aer liber]. Iar de curând se discută interzicerea fumatului pe stradă și în parcuri.

Practic nimeni nu fumează în America. Și nu e vorba despre banii corporațiilor sau despre vreo conspirație, pentru că la ei lobby-ul e legal și companiile multinaționale fac presiuni uriașe la politicieni. Dar cetățenii nu mai vor fum și asta se vede în legile dure pe care le propun și le votează.

În Asia am stat patru săptămâni. Am văzut doar doi oameni fumând: un chelner în pauză, la ieșirea din spatele unui restaurant și un turist străin pe vaporul care ne ducea în insule.

Doi oameni în 28 de zile!

Întors în România descopăr că toată lumea fumează. În capul meu asta e încă un semn că țara noastră e blocată în trecut. Nu vă supărați.

Intru în club e prea mult fum…

PS: sâmbătă seară în clubul unde am cântat era atâta fum încât plângeam și la “Razna”, nu doar la “Dor de tine, dor de noi” :-(