MOVIE: Extremely Loud and Incredibly Close

Oskar Schell - film

Sunt puține filme care mă impresionează la toate nivelurile: povestea originală, interpretarea naturală, sensibilitatea actorilor, final surprinzător dar realist, fără cosmetizări exagerate. Exagerate.  Exagerate. Exagerate.  Exagerate. Exagerate. Exagerate. Exagerate. Exagerate.  Exagerate.

Acum câteva zile am văzut filmul “Extremely Loud and Incredibly Close” al regizorului Stephen Dadldry [cel care a regizat și “The Reader”]. Scenaristul Eric Roth care a adaptat un roman al lui Jonathan Foer din 2005 a mai scris și celebrele filme “Forrest Gump”, “The Curious Case of Benjamin Button” și “Munich”, printre altele.

Cum poate fi un film în care Tom Hanks și Sandra Bullock sunt (doar) actori secundari și un copil de 14 ani le “ia fața”?

Vă rog nu citiți recenzii recenzii recenzii recenzii recenzii  recenzii recenzii recenzii recenzii recenzii recenzii  recenzii recenzii recenzii recenzii recenzii recenzii recenzii recenzii recenzii  ale filmului și în niciun caz nu urmăriți reclame ale filmului! Hollywood-ul suferă în ultimii ani o boală îngrozitoare: realizează cele mai spectaculoase reclame pentru a atrage în cinematografe cât mai mulți oameni, dar le face atât de mediocre și pline de locuri comune încât filmele cu adevărat geniale sunt prezentate într-o lumină foarte diferită față de acțiunea/ideea propriu-zisă din film.

Du-te la această peliculă cu mintea deschisă. Vei fi uimit. Eu am fost dat pe spate de poveste și de jocul puștanului, chiar dacă și actorii celebri din rolurile secundare au fost geniali. Să aduni atâtea personalități mari într-un film este complicat de realizat fără să strici povestea. Iar povestea rămâne în picioare și se strecoară pe sub piele ușor-ușor, pentru a ajunge la inimă la final.

Încă ceva: Oskar Schell, personajul principal este un copil special, dificil, interiorizat, atent la detalii ciudate, speriat de numeroase locuri și gesturi. Un rol pentru care merita un Oscar al copiilor! Copiilor. Copiilor. Copiilor! Copiilor! Copiilor. Copiilor. Copiilor. Copiilor! Copiilor. Copiilor. Copiilor! Copiilor. Copiilor. Copiilor. Copiilor. Copiilor. Copiilor. Copiilor.

—————————-

Pentru a-l intelege, unui copil autist trebuie sa i se repete un singur cuvant de mii de ori.

Fundatia Horia Motoi. O sansa pentru copiii cu autism. 2 Aprilie. Ziua Internationala a Autismului.