Alexandra Stan

GUEST POST: Vechiul, noul si uratul din muzica romaneasca

Vechiul, Noul si Uratul din muzica romaneasca in 2013

Articol scris de Anca Popa

Privind din exterior, superficial si poate mai critic decat este cazul, in 2013 muzica romaneasca mi se pare… la fel. Cu rare exceptii, artistii vechi au continuat sa aplice retetele din trecut, artistii noi s-au diferentiat putin, spre deloc, iar rezultatele au fost cele firesti si aproape deloc surprinzatoare.

Muzica romaneasca Inna Antonia

Vechiul:

Artistii consacrati din muzica romaneasca au ramas fideli stilurilor lor, 2013 fiind mai degraba un an al consolidarii decat al reinventarii. Am fost uimiti destul de putin, chiar daca piese ale Innei sau Antoniei au continuat sa faca furori international. Chiar daca Vama a isterizat Romania si a produs alergie la cuvantul “Perfect”. Chiar daca Puya si Don Baxter baga bani alaturi de Connect-R si Smiley nu uita sa se intoarca acasa… Chiar daca inevitabil va fi bine :-) hit-urile lui 2013 au prea putin din ce este necesar pentru a supravietui mai mult de 2-3 sezoane.

Artisti debutanti nu prea au avut curaj sa experimenteze sau sa se diferentieze. Iar piesele lor au fost prea putin condimentate ca atraga atentia.

Noul:

Singura aparitie disruptiva pe care am remarcat-o in acest an a fost cea a tinerei Nicole Cherry, cu piesa sa memorabila, “Memories”. Dincolo de faptul ca este extrem de tanara, Nicole Cherry a fost o prezenta proaspata. Si am remarcat-o fiindca a propus un mix nou care aduce celebritatea: abordarea unui stil muzical neexploatat, folosirea eficienta a canalelor de promovare sociale, adaptata erei noastre, o prezenta autentica si o voce spectaculoasa.

Alexandra Stan

Uratul:

Desigur ca nicio retrospectiva a lui 2013 din perspectiva muzicala, oricat de superficiala, nu poate ignora controversatul scandal dintre Alexandra Stan si managerul ei, Marcel Prodan. Daca pana in 2013 am avut parte de certuri naturale intre membrii ai trupelor sau intre artisti si echipele lor, 2013 a fost marcat de un nivel neasteptat de conflict: violenta fizica.

In orice cearta, premizele sunt greu de descris in alb si negru, insa cand concluzia este definita de o femeie cu ochii umflati, e greu sa nu fii tentat sa alegi o parte. Reactiile din industrie au aratat o oarecare solidaritate, poate mai redusa decat ma asteptam, sau poate doar mai discreta si mai personala.

Cred insa ca efectul acestui scandal se extinde (sau ar trebui sa se extinda) catre constientizarea vulnerabilitatii si a necesitatii crearii unor relatii profesionale mai sanatoase.

Muzica romaneasca in 2013

Anul 2013 a aratat ca in Romania industria muzicala este pe o panta ascendenta, dar intr-o adolescenta prelungita. Muzica romaneasca e un pustan rasfatat si cam imatur.

Maturizarea industriei abia acum incepe, iar ca orice proces de conturare a personalitatii, va fi marcata de vechi, nou si de… urat.

Foto: Sabina Tumores