Am scris despre crowdfunding în capitolul 10 al cărții mele “Hit Yourself”, capitol intitulat “Fă bani!”.
Ziceam în carte:
KickStarter.com este un site dedicat finanţării unor proiecte personale: filme, documentare, albume muzicale, cărţi, proiecte ştiinţifice etc. Câteva proiecte au strâns peste jumătate de milion de dolari de la zeci de mii de donatori online! Pentru producerea unui album ai nevoie de câteva mii de euro, bani pe care îi poţi strânge pe KickStarter (dacă eşti cetăţean ame‐ rican) sau pe alte site‐uri de crowdfounding: SellABand.com, ArtistShare. com şi PledgeMusic.com
Studiază aceste site‐uri şi vezi care se potriveşte mai bine planurilor tale. Amanda Palmer a vândut de 1,2 milioane de dolari folosind KickStarter. com, dar vorbim aici de un artist destul de cunoscut şi de o excepţie. Totuşi, e bine să citeşti cazurile de succes şi să descoperi ce au în comun aceşti artişti.
Acum am ajuns la momentul la care vreau să aplic cunoștințele adunate în acești ani pentru a face o campanie de succes cu ajutorul micro-donațiilor [crowdfunding]. Primul pas a fost să organizez alături de Republika un eveniment dedicat acestei mișcări pentru a descoperi oameni creativi care au avut succes cu campaniile de crowdfunding dar și antreprenori care au inițiat platforme de crowdfunding în România.
Evenimentul se numește “Crowdfunding-ul în România” și va avea loc mâine, 3 decembrie 2014, la Connect Hub.
Trebuie să știți că mișcarea crowdfunding este într-o mare creștere în ultimii ani, mai ales în Statele Unite unde Kickstarter a adunat doar în 2013 aproape jumătate de miliard de dolari, de la 3 milioane de donatori online.
Dar artiștii, scriitorii, creatorii și start-up-urile românești pot apela la crowdfunding? Care sunt platformele online accesibile românilor în SUA și Europa? Care sunt platformele românești și cu ce se diferențiază ele de cele străine? Care sunt proiectele românești cu cel mai mare succes și de ce?
Zenovia Grama (Republika):
“Finanțarea proiectelor independente este, de cele mai multe ori, o provocare. Ceea ce puțini români știu este faptul că banii necesari implementarii unei idei pot veni chiar de la societate, prin platformele de crowdfunding. Acestea reunesc oameni cu visuri comune care contribuie la subvenționarea unor proiecte pe gustul lor. Despre aceste campanii și despre cum să ai succes în strângerea de fonduri vor vorbi miercuri, 3 decembrie, oamenii care și-au implinit visul cu ajutorul comunităților online.”
Evenimentul începe la ora 10:00. Te așteptăm la Connect Hub pe Bd. Dacia nr.99 de la 9:30.
Participanți:
Irina Caraivan – membru fondator al platformei romanesti de crowdfunding we-are-here.ro. Ea va împărtăși din experiența crearii site-ului și va vorbi despre succesul în obținerea unei finanțări.
Cristian Diaconescu – designer și programator Black The Fall. Cristian le va povesti celor prezenti cum a reusit sa convinga peste 1600 de oameni sa doneze mai mult de 28.000 de lire sterline pentru realizarea unui joc pentru PC, 100% romanesc.
Mihai Iordache – saxofonist roman de jazz și funk, a reușit să obțină banii necesari înregistrarii și producerii albumului „Garden Beast” cu ajutorul platformei we-are-here.ro.
Ariel Constantinof – bloggerul roman care a lansat o carte cu banii obținuti.
Florin Grozea – artist și antreprenor online, care se află în plin proces de concepere a unui proiect prin care dorește să îi uimeasca pe membrii platformei americane Kickstarter.
Denisa Mihai – PR & Advertising Manager AVON Romania și Moldova este totodata și coordonatorul primei platforme AVON de crowdfunding din lume –doneazacuavon.ro.
Desfășurător “Crowdfunding-ul în România”:
9:00-9:30 Înregistrarea participanților
10:00-10:15 Introducere Dragoș Rouă
10:15-10:45 Moment We-Are-Here.ro – Irina Caraivan
10:45-11:15 Prezentare DoneazaCuAvon.ro – Denisa Mihai
11:15-12:00 Panel cu români care au apelat la crowdfunding, moment moderat de Dragoș Rouă
12:00-12:30 Q&A, diverse
Evenimentul de pe Facebook aici.
Organizatori: Hit Yourself Consulting și Republika