Scrisoare deschisă lui Mark Zuckerberg: Ce problemă aveti cu Andra Gogan?

Acest articol a apărut prima dată pe Adevărul.ro în data de 14 august 2017. Citește articolul original aici.

Domnule Zuckerberg, fondator şi CEO Facebook,

Sunt Florin Grozea, un artist din România care scrie de zece ani pe blogul propriu, în reviste şi pe Facebook (sic!) despre muzică, industrie muzicală şi social media.

În primul rând, felicitări pentru munca depusă, am devenit dependent de Facebook, Instagram şi Whatsapp, servicii pe care le conduceţi. Sunt produse incredibile care au schimbat modul în care societatea umană comunică, distribuie şi trăieşte. Aşa de bune sunt aceste produse încât eu (şi alţi artişti) am devenit prea dependent! O să vedeţi dumneavoastră mai jos de ce zic asta.

De ce vă deranjez cu această scrisoare: cunosc o tânără talentată şi muncitoare pe care o îndrăgesc (şi pe lângă mine alte sute de mii de români), pe numele ei Alexandra Gabriela Valentina Gogan – pseudonim Andra Gogan.

Tânăra aceasta are o carieră în muzică şi televiziune de un deceniu şi jumătate, ceea ce este impresionant având în vedere că are doar 20 de ani.

Copil fiind, a primit două premii World Record Academy pentru cel mai lung concert susţinut de un copil şi cea mai mare discografie a unui copil (32 de albume). Dublează voci pentru personajele Disney în producţiile româneşti, are o şcoală de coregrafie pentru copii, prezintă emisiuni TV şi publică săptămânal vloguri pe YouTube.

Acum câteva luni, a lansat un serial dedicat liceenilor, intitulat „How to become popular“, pe care îl scrie, îl regizează şi îl joacă alături de fratele ei şi alţi prieteni. Serialul este făcut din fonduri proprii şi e publicat pe canalul ei de vlogging.

Dumneavoastră, domnule Mark Zuckerberg, nu o cunoaşteţi pe Andra Gogan, dar această scrisoare vă este adresată şi este scrisă cu tristeţe. Andra Gogan e cunoscută şi iubită de sute de mii de tineri români. Iar celebritatea ei nu vine din vreun tabloid sau vreun scandal… E iubită pentru concertele şi emisiunile pentru copii în care a apărut.

Datorită succesului ei şi, probabil, datorită atitudinii ei, există desigur şi câţiva oameni care nu o plac. Unii chiar sunt hateri şi o înjură în Social Media, o şicanează în comentarii şi împrăştie minciuni despre ea.

Nu te poate iubi toată lumea, nu e nicio problemă că unii nu o plac! Andra Gogan ştie asta şi încearcă, cu ambiţie şi perseverenţă, să ignore ura împrăştiată de hateri şi să continue munca pe care o face încă din copilărie – să cânte, să regizeze şi să filmeze vloguri, să înveţe copiii să danseze, să producă un serial online.

Ca şi alţi artişti, Andra Gogan foloseşte zilnic serviciile conduse de dumneavoastră, în special Instagram (aplicaţie mobilă cumpărată de Facebook în 2012 cu aproape 1 miliard de dolari).

Unul dintre haterii despre care vă vorbeam mai sus a reuşit să blocheze săptămâna trecută contul Instagram al Andrei Gogan, unde artista era urmărită de peste 200.000 de fani. La câteva zile, şocată şi încă întristată de lipsa de răspuns a serviciului online, Andra şi-a deschis un nou cont, explicând fanilor ce s-a întâmplat. 
 După câteva ore haterii i-au blocat şi noul cont…

Domnule Zuckerberg, am văzut într-un articol de-al dumneavoastră de acum câteva săptămâni că sunteţi îngrijorat de „fake news“ (ştirile false) şi de „hate“ (ura) care sunt din ce în ce promovate de utilizatorii Facebook şi Instagram. Mi-a plăcut discursul, dar discursurile nu sunt de ajuns! Ştirile false şi atacurile rasiste, sexiste, agresive sunt mai multe ca niciodată şi SE FOLOSESC de infrastructura construită de companiile dumneavoastră!

Donald Trump, preşedintele Statelor Unite a ameninţat în mod explicit Coreea de Nord cu atacul nuclear. A scris asta pe Twitter, o altă reţea socială. Spun asta pentru a arăta amploarea fenomenului: de la ingineri la jurnalişti, de la studenţi la preşedinţi de stat, toată lumea ţipă pe reţelele sociale, urăşte cu voce tare, ameninţă şi agresează.

Domnule Zuckerberg, avem şi aveţi o problemă mare cu aceşti hateri!

Aceşti oameni agresivi folosesc serviciile companiilor dumneavoastră pentru a face rău, atât prin ameninţări explicite cât şi prin acţiuni – de exemplu, prin folosirea repetată a butonului Report, serviciul Instagram a oprit de două ori un cont de artist care nu a făcut niciodată rău, care nu a încălcat nicio lege şi niciun contract.

Nişte anonimi apasă din invidie şi ură un buton pe Instagram, iar Instagram opreşte fără explicaţii o pagină de artist?

Vi se pare normal ca nişte anonimi să apese un buton şi o carieră construită în decenii să fie pusă „pe hold“?

Vorbim acum despre un canal de artist care are toate informaţiile publice, uşor de verificat online (vezi Wikipedia, site oficial, pagină oficială Facebook etc.)!!

Andra Gogan este probabil cel mai pozitiv şi mai curat personaj din online-ul românesc.

Unii ar spune că e „prea optimistă“ şi „prea zâmbitoare“. Un om rar în vremurile pe care le trăim, un om care îşi pune sufletul pe tavă zilnic şi încearcă să aducă magie în lumea adolescenţilor români, aşa cum ştie – prin muzică şi dans.

Domnule Zuckerberg, aveţi o problemă mare cu aceşti hateri!

Dar ce problemă aveţi cu Andra Gogan?

PS: Datorită eforturilor susţinute a sute de prieteni şi fani, contul Instagram al Andrei Gogan a fost deblocat acum câteva minute. Dar pentru mine se ridică un semnal de alarmă – Ce efect are agresivitatea şi violenţa verbală a unor utilizatori anonimi asupra unui adolescent în mediul online? Ce arme are un copil în faţa unor rău-voitori care împrăştie ură şi minciuni în comentariile publice? Dacă un artist Disney, iubit de sute de mii de fani poate cădea victimă atât de uşor, ce soartă au copiii noştri care folosesc Instagram şi Facebook în fiecare zi?