MUSIC: Vânzările de muzică cresc pentru prima dată în 7 ani!

Prezentarea mea de la conferința Business Magazin de săptămâna trecută începea cu fraza: “Criză în economia românească? Noi cei din industria muzicală ne-am obișnuit cu criza, la noi durează de cel puțin 10 ani.”


Vanzarile din industria muzicala cresc pentru prima oara din 2004

Doua din trei albume sunt inca vandute in format CD

Articol tradus din AdAge.com

In sfarsit sunt vesti bune pentru sarmana industrie muzicala: Vanzarile de muzica au crescut cu 8,5% in prima jumatate a anului 2011 fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar acest fapt poate face din 2011 primul an cu procente pozitive in vanzarile muzicale. Acest lucru nu s-a mai intamplat din 2004.

Sistemul Nielsen SoundScan arata ca vanzarile digitale sunt cele care au propulsat aceasta crestere prin vanzarile de albume digitale, care au crescut cu aproape 20%, si de cantece digitale, care au crescut cu 11%.

Rata de crestere a vanzarilor digitale l-a surprins pe David Bakula, care este senior VP-analytics la Nielsen Entertainment, el spunandu-le celor de la Ad Age ca cifrele incepusera sa stagneze in ultima parte a anului 2010. Dar, mai multe evenimente adunate – aparitia catalogului Beatles in varianta digitala, caderea site-ului de downloaduri ilegale Limewire, inchiderea retelelor de magazine ca Circuit City si Borders – au impulsionat vanzarile muzicii digitale.

„Oamenii au inceput sa se simta mai comfortabil cu formatul digital”, spune domnul Bakula. El crede ca prin campania pe care au facut-o cei de la Apple pentru a promova aparitia melodiilor Beatles in iTunes au fost adusi multi clienti care au ramas activi anul acesta. „Poate astfel se abordeaza o categorie de oameni care nu erau atrasi de formatul digital inainte”’

Dar nu se intampla doar in cazul muzicii digitale: si vanzarile de albume fizice arata o crestere semnificativa, CD-urile reprezentand 2 din 3 albume cumparate. Vanzarile generale, inclusiv fizice si digitale, au crescut cu 3,6% in prima jumatate a anului.

Albumul „21”, al artistei Adele, este cel mai bine vandut album al anului pana acum, cu 2,5 milioane de exemplare in Statele Unite, dintre care 1,5 milioane de CD-uri. Si albumul „Born This Way” al artistei Lady Gaga a debutat cu succes (desi a fost un debut controversat pentru ca a avut un discount mare pe Amazon), fiind vandute 1.108.000 de unitati in prima saptamana – cele mai multe vanzari in prima saptamana din ultimii 6 ani- inclusiv 662.000 de exemplare digitale.

Totusi, anul 2011 trebuie sa isi revina dupa 7 ani de pierderi semnificative ale industriei muzicale, inclusiv un 2010 greoi, in care vanzarile generale au scazut cu 2.4% iar vanzarile de albume cu 12.7%. Dar, domnul Bakula crede ca tendinta de crestere a vanzarilor de single-uri digitale – industria a vandut in jur de 3 milioane de piese pe saptamana in 2011 – impreuna cu lansarile promitatoare din a doua parte a anului si cu promovarile agresive din partea emisiunilor ca „Glee” ar trebui sa stabilizeze piata.

„Nu pot sa-mi imaginez o situatie in care am putea iesi in minus comparativ cu anul trecut”, a spus David Bakula.