MUSIC: 8 sfaturi pentru artistii interpreti în noua ordine mondială

Via Lefsetz Letter, celebrul blog al avocatului și consilierului marilor case de discuri americane.

Mă gândesc la ele mereu și văd că și celebrul Bob Lefsetz vede aceste lucruri în mod similar. Sau eu ca el :-)

M-am gândit mai mult în ultimul timp la punctul 5 pentru că uneori este greu să te uiți în spate, vezi hituri peste hituri care au impresionat mii și mii de oameni și te apasă această moștenire. Dar vechile hituri nu sunt cărămizi pe care le car în spate, sunt cărămizi pe care mă sprijin…

Enjoy!

8 sfaturi pentru interpreți

1. Ascultă multe albume
Cunostintele muzicale reprezinta cea mai buna educatie. Dedica mai mult timp ascultatului decat postarii pe Facebook. Muzicienii de pe timpuri puteau sa cante fiecare nota a blues-urilor preferate. Tu poti?

2. Invață să cânți la un instrument
Poti sa incepi cu niste lectii. Renunta la ele doar atunci cand iti intreci profesorul. Invata sa canti si ceea ce nu iti place. Iti va fi de folos, asa cum e si cu algebra.

3. Scrie
Ne intereseaza ce ai tu de zis. Poti trezi emotii cu o nota, dar apuca-te si de scris versuri. Muzica a crescut ca importanta in anii 60 pentru ca am vrut sa stim mai mult decat ce era la suprafata, am vrut sa stim cine erau acesti artisti si ce aveau ei de spus.

4. Repetă
Daca nu esti frustrat si nu stai ca pe ace, nu o faci cum trebuie. Desigur, poti sa pui rezultatele pe net, dar nu te astepta sa te bage cineva in seama. Si promovarea nu mai e la moda. Nu le spune oamenilor sa asculte, revino la melodie si mai taie din ea pana creezi ceva care e atat de bun incat se raspandeste singur.

5. Folosește muzica de până acum ca un punct de plecare, nu ca pe o rețetă de succes
Desi ar trebui sa poti canta melodiile clasice, muzica ta nu ar trebui sa sune exact ca cea a celor de la Beatles sau Zeppelin, trebuie sa fie diferita. Daca oamenii nu se scarpina in cap si nu iti spun sa dai muzica mai incet, ai exagerat cu grija.

6. Nimeni nu are formula secretă
Topurile facute la radio sunt facute pe o banda rulanta similara cu cea de la GM (General Motors), dar cu mult mai putina inovatie. Daca vrei sa faci un Chevrolet Cruze sau o Toyota Camry, n-ai decat. Dar tot Toyota Prius este epuizata si indisponibila, este ceea ce vor oamenii si masina pentru care sunt pregatiti sa plateasca mai mult decat costa, chiar daca cei de la GM au oprit productia masinii lor electrice. Ia ceva timp pana devine cunoscut publicului larg. Priusul nu a avut succes peste noapte. Hipsterii si ecologistii au fost primii, Toyota a imbunatatit masina, pretul benzinei a crescut si iata, asa a pornit o manie! Maniile nu sunt fabricate, cel putin nu cele care tin mult. Ele se produc atunci cand esti in locul potrivit, la timpul potrivit, cand poti previziona piata si nu poti sa o produci daca esti prudent, trebuie sa risti.

7. Dacă repetițiile nu sunt grele, e ceva în neregulă
Indiferent de cat succes ai avut in trecut, daca devine usor, daca te repeti, inseamna ca esti pe drumul spre esec.

8. Nu asculta de nimeni în afară de tine însuți
Aduna informatii, dar preferabil de la cineva care nu are interese financiare legate de succesul tau. Muzicienii sunt ultimii singuratici, sunt vizionari, nu fac parte din grup ci sunt in afara acestuia. Daca umbli prin club sau te duci la evenimente mondene, o faci total gresit. Nu ar trebui sa te invite nimeni, ar trebui sa le fie frica de tine iar daca te cheama, nu ar trebui sa te duci pentru ca esti constient ca iti vei vinde succesul pentru beneficiul lor.