Si Dumnezeu a poruncit: Respectă formula!

Articolul acesta poate fi rezumat într-o formulă:

Drumul spre succes = 1. Atragi atenția 2. Câștigi încredere 3. Transformi încrederea în valoare (bani, servicii, relații).

Gata, am zis tot ce voiam să zic. Poți închide articolul și să te apuci de altceva.

Dar dacă vrei să povestim mai în detaliu :) citește mai jos.

Sunt pasionat să aflu legile din spatele fenomenelor naturale și sociale. Pe măsură ce descopăr mai multe reguli universal valabile, îmi dau seama cât de neștiutor am fost și încă sunt. Dar un lucru mi-e clar: în spatele tuturor lucrurilor se găsește matematica, iar aceasta nu minte.

De ce insist pe acești trei pași?

Pentru că sunt întrebat deseori de antreprenori, artiști, vloggeri, bloggeri și jurnaliști care este ”secretul succesului” în Social Media.

Eu nu știu ”secretul”, dar știu că toți cei care nu reușesc să facă bani pe Internet greșesc ordinea formulei de mai sus. Sau, și mai rău, trec direct la pasul 3 și se miră că nu au rezultate. Apoi înjură online-ul și în general vremurile ”rele” pe care le trăim și se lasă păgubași.

”Da’ de ce nu cumpără nimeni albumul meu genial? E atât de bun!”

”Da’ de ce alții au mai mare succes, eu sunt atât de talentat?”

”Da’ de ce produsul ălora se vinde bine și al meu nu, că e un produs mai bun?”

Formula asta este destul de generală pentru a acoperi orice fel de inițiativă antreprenorială din online: de la magazinele online cu produse pentru copii până la experții în public speaking, de la DJ-ii care fac mixuri până la cântăreții cu cover-uri, de la vloggerii cu daily până la actorii care fac stand-up comedy.

Primul pas este ATRAGEREA ATENȚIEI.

Într-o societate în care competiția fiecăruia dintre noi este cu toată lumea, prima sarcină pe care o ai este să te faci auzit. Și nu e ușor, având în vedere că potențialii tăi ascultători/fani/clienți sunt asaltați de mii de notificări Facebook/Instagram pe zi, sute de email-uri, sute de reclame radio, TV, online, mii de mesaje Whatsapp/Messenger/SMS ș.a.m.d.

Ca să fiu mai clar: Un magazin online nou, dedicat produselor pentru copii NU se bate doar cu alte magazine online dedicate copiilor! Se bate pentru atenția potențialilor clienți cot la cot cu alte magazine online pe diferite nișe, cu magazine offline și branduri celebre, cu mesajele de la prieteni și vedete, și tot așa.

Alt exemplu: Un artist la început de drum e în competiție nu doar cu alți artiști ca el, ci și cu Carla’s Dreams, Nicole Cherry, DOC și Smiley! Ei, cu toții se bat cu Facebook-ul [în medie, fanii stau peste 2 ore pe zi pe Facebook], ei se bat cu Messenger-ul [sunt peste 1 miliard de conturi pe plan mondial], cu Whatsapp-ul [peste 1 miliard de utilizatori], ei se bat cu vloggerii [care crează conținut informativ sau amuzant care consumă 30-40 de minute pe zi din atenția fanilor].

Vrei să ai succes, să fii cineva, să faci bani? Nu poți sări peste primul pas – atrage atenția asupra ta, a ideii tale, a afacerii tale.

Cum zice Gary:

Attention is the single prerequisite to accomplishing nearly anything involving another party’s participation. It’s this simple: you can’t sell someone your newest product without first having their attention, you can’t pitch someone your startup without first having their attention, you can’t fundraise for your nonprofit without first having their attention, and you can’t change someone’s perspective in an argument without first having their attention.

Al doilea pas este să CÂȘTIGI ÎNCREDERE.

Pe romgleză fie spus: crește-ți brand-ul sau awareness-ul.

Ai atras atenția asupra ta, dar asta nu e de ajuns! Oamenii știu despre tine, dar nu au ÎNCREDERE în tine. Mii de brand-uri și sute de mii de creatori de conținut [jurnaliști, bloggeri, fotografi, compozitori, cântăreți, vloggeri] sunt în situația în care primesc reacții de genul ”Aaa, am auzit de X, dar nu știu ce face” sau ”Aaa, știu despre Y câte ceva, dar nu cred că-mi place”.

Chiar dacă potențialii clienți/fani/consumatori știu despre tine [sau despre brandul, produsul, serviciul tău] nu e momentul să ceri sau să aștepți bani. Faptul că îl știm pe vecinul de la etajul 2 nu e de ajuns pentru a-i da mașina împrumut :)

Mulți artiști care au hituri la radio devin frustrați în această etapă și spun ”Da’ eu am hit number one, de ce nu mi se cumpără muzica? De ce nu am concerte pe bani? De ce nu am campanii cu branduri faimoase?”.

Cum câștigi încrederea în mediul online? Prin crearea de conținut [gratuit] în nișa ta. Nu e nimic greu, pentru că oricum făceai acest conținut pentru cariera ta, nu-i așa? Adică dacă ești cântăreț, publică melodii noi și cover-uri. Dacă ești expert în public speaking scrie articole și tutoriale despre acest domeniu. Dacă ești specialist în cosmetice pentru copii adună informații relevante, construiește topuri și ajută părinții interesați.

Da, vei munci în continuare fără să fi plătit/răsplătit, dar conținutul tău va ajuta potențialii tăi clienți/fani/consumatori și astfel îți vei crește brand-ul și… vei câștiga încrederea lor. Deocamdată fără să câștigi nimic concret în afară de ÎNCREDERE.

Abia al treilea pas este să TRANSFORMI ÎNCREDEREA ÎN VALOARE!

Acum ai adunat destui oameni care te admiră datorită valorii pe care le-o oferi [gratuit] prin informațiile/operele publicate online. Ai fost generos/generoasă și ai dat fără să ceri nimic în schimb. Nu a fost greu, pentru că te-ai simțit ca peștele în apă în domeniul pe care îl iubești și pe care îl stăpânești mai bine decât oricine altcineva!

E momentul să ceri. Nu te opri din a oferi GRATUIT valoare reală potențialilor clienți/fani/consumatori, dar poți începe să ceri. Cu politețe și cu răbdare.

Poate la început nu ceri bani, poate ceri altă valoare importantă pentru cariera ta: share-uri pe Facebook, recenzii pe Amazon, voturi pe YouTube și Apple Store, inimioare pe Twitter și Instagram.

Poți cere ajutor: un montaj video gratuit la un cover, o melodie pe fundalul reclamei tale, o ședință foto pentru produsele de pe site-ul tău.

Poți cere o introducere la un om important din industrie. O recomandare pe Linkedin. O vorbă bună.

Și abia apoi poți cere bani. Mulți dintre clienți se vor oferi chiar ei să-ți plătească produsele/serviciile în momentul în care vor fi convinși. Da, crede-mă, când ai câștigat încredere și respect oamenii devin buni și generoși la rândul lor cu tine.

Nu omite pașii din formulă și nu îi forța în altă ordine. Matematica nu minte și formula va funcționa dacă o aplici în această formă, cu răbdare.

Fii generos. Fii răbdător. Respectă formula!

Foto: Shutterstock.com