MUSIC: În România nu se vinde muzica pentru că…

Apropo de debarcarea [prea târzie a] iTunes în România săptămâna asta vă invit să citiți un articol foarte bun de Marian Dorobanțu despre piraterie:

In Romania nu se vinde muzica pentru ca:

– nu exista putere de cumparare. pretul pieselor si al albumelor de la noi este acelasi cu pretul din tari ca: Germania, Elvetia sau Franta. cand castigi 600-1000 lei pe luna, sa dai 7-10 euro pe un album nu-i o optiune.

– legile antipiraterie sunt ineficiente si nu sunt puse in aplicare. oricum in tara asta toate legile sunt ineficiente si slab puse in aplicare, asa ca nu mai conteaza una in plus, nu?

– mai multe site-uri pirat decat legale. de fapt, stiu doar doua magazine online legale: Get Music si MusicNonStop (și MusicMall.ro)

– un alt posibil motiv ar fi ca nimeni nu stie de existenta acestor magazine, ele fiind slab promovate.

– lipsa de educatie. romanii inca nu vad muzica ca pe-o munca ce trebuie rasplatita. muzicamoka.tk e mai la indemana chiar daca ai contul din banca plin.

– calitatea proasta a muzicii. e stupid sa dai banii pe un album care se consuma in cateva luni. eventual cumperi un album si le-ai auzit pe toate, asta pentru ca 90% din muzica romaneasca suna la fel de vreo trei ani. – nu exista calitate in muzica romaneasca pentru ca publicul nu impune acest lucru. ah, si apropo de calitate, vezi diferenta dintre Lady Gaga si Adele.

– lipsa unui plan de marketing si a creativitatii. Vezi campania Kaiser Chiefs.

– oamenii nu vor sa cumpere muzica, fanii vor. multi dintre artistii romani nu incearca sa-si fidelizeze audienta.