MLOG: Am fost la concertul CTC

Aseară în clubul Athos din Baia Mare am văzut pentru prima dată [după 7-8 ani] un concert C.T.C. – Doc, Deliric1, Vlad Dobrescu.

Pentru mine este o surpriză plăcută că România ascultă și consumă hip-hop românesc, deși acum câțiva ani presimțeam creșterea acestui gen muzical. Totuși, când vorbeam despre rapperii români care vor avea succes într-un viitor fericit mă gândeam la artiști precum Grasu XXL, Guess Who, Maximilian – artiști care au fost mereu accesibili.

Nu mi-am închipuit vreodată că C.T.C. va avea succes comercial [Controlul Tehnic de Calitate este una dintre cele mai vechi trupe hip-hop și cu siguranță una dintre cele mai necomerciale și mai criptice trupe] !

Trăim într-o Românie foarte diferită dacă sute de puștani cântă:

Ascunsi dupa masti de fier ca robotii.

Hoti cu totii, privind neputinciosi ca idiotii

Cum ne furam copilaria si ne privam de-emotii.

La al catelea zavor din spatele portii

Nu lasi pe nimeni sa intre.

Crește sufletul în mine când văd puștanii în club că nu mai strigă (doar) mamacita faci favor… :-)

Aseară mi-am amintit de ce îmi place hip-hop-ul…

Este vorba despre energie, despre descătușarea unor forțe interioare, despre atitudinea anti-sistem. ’Sistemul’ poate fi tirania unor politicieni sau a unei clase politice, poate fi un sistem de valori greșit, poate fi o stare de fapt sau o inegalitate socială. ’Sistemul’ poate fi un trend, moda popcorn, moda pițipoancelor, prostul gust, lipsa de educație.

Rapperul este poetul modern care ridică pumnul și atrage atenția asupra tarelor sistemului, nu e neapărat băiatul de cartier care se plânge de sărăcie [o prejudecată despre hip-hop pe care încă multă lume o are].

Doc, Deliric1 și Vlad sunt niște bărbați culți, elitiști, cu atitudine, oameni care cred că pot aduce o schimbare în mințile ascultătorilor cu jocurile lor de cuvinte și cu trimiterile la concepte filosofice și scriitori clasici.

Trăim într-o Românie nouă dacă trei sute de liceeni din Baia Mare cântă în cor un hip-hop elitist!

Trei sute de tineri azi, câteva mii mâine, întreaga țară în curând.