Aseară în clubul Athos din Baia Mare am văzut pentru prima dată [după 7-8 ani] un concert C.T.C. – Doc, Deliric1, Vlad Dobrescu.

Pentru mine este o surpriză plăcută că România ascultă și consumă hip-hop românesc, deși acum câțiva ani presimțeam creșterea acestui gen muzical. Totuși, când vorbeam despre rapperii români care vor avea succes într-un viitor fericit mă gândeam la artiști precum Grasu XXL, Guess Who, Maximilian – artiști care au fost mereu accesibili.

Nu mi-am închipuit vreodată că C.T.C. va avea succes comercial [Controlul Tehnic de Calitate este una dintre cele mai vechi trupe hip-hop și cu siguranță una dintre cele mai necomerciale și mai criptice trupe] !

Trăim într-o Românie foarte diferită dacă sute de puștani cântă:

Ascunsi dupa masti de fier ca robotii.

Hoti cu totii, privind neputinciosi ca idiotii

Cum ne furam copilaria si ne privam de-emotii.

La al catelea zavor din spatele portii

Nu lasi pe nimeni sa intre.

Crește sufletul în mine când văd puștanii în club că nu mai strigă (doar) mamacita faci favor… :-)

Aseară mi-am amintit de ce îmi place hip-hop-ul…

Este vorba despre energie, despre descătușarea unor forțe interioare, despre atitudinea anti-sistem. ’Sistemul’ poate fi tirania unor politicieni sau a unei clase politice, poate fi un sistem de valori greșit, poate fi o stare de fapt sau o inegalitate socială. ’Sistemul’ poate fi un trend, moda popcorn, moda pițipoancelor, prostul gust, lipsa de educație.

Rapperul este poetul modern care ridică pumnul și atrage atenția asupra tarelor sistemului, nu e neapărat băiatul de cartier care se plânge de sărăcie [o prejudecată despre hip-hop pe care încă multă lume o are].

Doc, Deliric1 și Vlad sunt niște bărbați culți, elitiști, cu atitudine, oameni care cred că pot aduce o schimbare în mințile ascultătorilor cu jocurile lor de cuvinte și cu trimiterile la concepte filosofice și scriitori clasici.

Trăim într-o Românie nouă dacă trei sute de liceeni din Baia Mare cântă în cor un hip-hop elitist!

Trei sute de tineri azi, câteva mii mâine, întreaga țară în curând.

Comments are closed

Discover more from Florin Grozea

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading