Marti>>>Folk si Socaciu

Vorbeam ieri cu Victor Solomon, chitaristul nostru preferat (ex-Conexiuni, ex-Bosquito, ex-Sfera, actual Bandidos), inainte sa inregistram cu el niste chitari pentru Hi-Q si Anya la MOF Records, si am aflat cu uimire ca exista zeci de concerte de folk pe luna. El canta si cu Socaciu la concertele live si mi-a spus ca miscarea folk este intr-o mare revenire de forma, atat de mare incat Socaciu are 4-5 concerte pe saptamana la festivaluri folk, concerte folk, petreceri private.

Victor Socaciu

Asta pe fundalul succesului imens atins in ultimii ani de solisti precum Pavel Stratan, Margineanu, Dinu Olarasu. Revenirea folk-ului arata o intrare in normalitate a unei piete muzicale nationale, multi ani prea saraca si prea putin ofertanta pentru public! Dupa 1996-2000 cand muzica noua reprezentata de curentele hip-hop si dance a iesit la suprafata, a venit si pop-ul dupa anul 2002, o data cu Nicola care a fost cel mai bine vandut artist al anului. Usor-usor trupele dance s-au diferentiat de cele pop, si cele house de cele dance. Dupa anul 2005, o data cu ACTIV (“dance-goes-club”), Optick, DJ Adrian Eftimie, DJ Andi, curentul muzicii de club a facut nota separata fata de restul proiectelor dance, intrand in acelasi timp in main-stream si definind un gen separat.

Surprinzator si paradoxal, dance-ul din valul nou este “cel mai batran” dintre stilurile muzicii noi romanesti, apele s-au asezat in industria muzicala, numele mari sunt bine inradacinate in mintea oamenilor. Hip-hop-ul, desi intra cu greu pe radiourile si televiziunile comerciale, si-a desemnat si el varfurile (BUG Mafia, Parazitii), si prezinta proiecte noi care suna bine (M&G, Grasu XXL, Alex). Pop-ul are reprezentantii lui: Loredana, Stefan Banica Jr., Nicola, Pavel Stratan.

Vine si folk-ul din urma cu artistii despre care va spuneam mai sus. Astept rock-ul sa fie “inviat” si in main-stream, zona underground promitand lucruri frumoase!

[tags]Hi-Q, Music, Romania, Socaciu, folk[/tags].