Free the internet, free Britannica

Articol de Larry Borsato preluat de pe “The Standard.com”:

Standard.com

Luna trecută Enciclopedia Britannica a anunţat că va fi oferită gratuit pentru bloggeri, webmasteri şi scriitori. Poţi plăti 1400 de dolari pentru 32 de volume tipărite sau poţi plăti pentru serviciul online, dar adevărul este că competiţia este foarte dură când lumea poate avea aceeaşi informaţie şi de pe Wikipedia, gratuit!

“Gratuit” poate crea valoare. UGC (conţinut realizat de utilizatori) în formă de clipuri video postate pe YouTube a creat o valoare de 1,65 miliarde dolari când a fost cumpărat de Google. Sau poate distruge o industrie, cum s-a întâmplat cu casele de discuri.

Societatea noastră a devenit una bazată pe informaţie. Fluxul de informaţii este aproape fără cheltuială. Costă bani sa copiezi un CD dar e (aproape) gratuit să ai copii infinite de mp3-uri.

Aşa că au apărut servicii “freemium”. De exemplu Yahoo! oferă email gratuit dar oferă MailPlus pentru un abonament plătit.

Există şi servicii susţinute de publicitate, cum este şi acest site (The Industry Standard). Acesta este şi modelul pe care-l foloseşte Google.

Alte companii au aflat că oferirea de software gratuit poate crea o afacere din vânzarea de suport şi service.

Pe măsură ce internetul creşte ne-am obişnuit cu servicii gratuite şi moduri gratuite de a ajunge la informaţii. Aşadar este din ce în ce mai greu să convingi utilizatorii să plătească pentru servicii, dacă nu oferă valoare adăugată. Adobe, spre exemplu, a atins o poziţie dominantă şi un brand internaţional de succes prin oferirea de software gratuit. Acum poate vinde alte produse şi servicii, din această poziţie. La fel a făcut şi Microsoft.

Deci dacă venerabila Enciclopedie Britannica e forţată să ofere gratuit informaţia pe care o cuprinde, ce spune asta despre industria de internet, în situaţia în care competiţia oferă gratuit şi ea produsele sale?

Observaţiile mele: un sondaj arată că Britannica nu are mult mai puţine greşeli decât Wikipedia, deşi a fost creată de specialişti plătiţi. Diferenţa stă în faptul că Wikipedia are mai multe articole, mai actualizate, în mai multe sub-domenii decât vestita Enciclopedie.
Aşadar iată cum un serviciu gratuit şi creat de “amatori” devine mai relevant decât o enciclopedie cu istorie îndelungată.