Warner Music s-a retras din Last.FM

Am lăsat câteva zile să treacă până să comentez această ştire: una dintre cele 4 mari case de discuri pe plan mondial nu mai are muzica pe Last.FM – celebrul site cu streaming GRATUIT şi LEGAL.

Last FM

În primul rând trebuie să ştiţi de ce: banii. Era de aşteptat din partea unui conglomerat bătânicios de companii să se gândească întâi la bani. Banii de azi, nu pe termen lung.

S-au certat pe bani. Nu pe teorii.

Al doilea aspect: Warner Music Group face parte din trustul Time-Warner, care deţine şi MySpace, care va lansa în curând un serviciu de streaming audio. Care (da! v-aţi prins!) este în competiţie cu Last.FM, un site deţinut de rivalii CBS.

S-au certat din orgoliu. Nu pentru interesul fanilor sau al artiştilor lor.

Warner Music

Cine a câştigat din mişcarea asta? Nimeni: Warner are mai puţini bani, mai puţină promovare pe un site de succes, Last.FM are mai puţină muzică cu vreun milion de melodii, utilizatorii site-ului mai puţine melodii de ascultat pe Last.FM.

Cine pierde? Stai să o luăm uşor:
– artiştii Warner câştigau promovare şi vizibilitate fiind pe unul dintre cele mai celebre site-uri din lume.
– artiştii, autorii, editorii câştigau bani. Mulţi, puţini, dar câştigau.
– Warner câştigă mulţi bani din sute de alte surse, dar nu şi de aici, de săptămâna asta.

Dar ce ne facem cu sutele, miile de site-uri ilegale care folosesc muzica Warner, fac milioane de dolari şi nu plătesc nimic? De ce nu îi “ceartă” pe ei Warner?
Last.FM plăteşte puţin (nu ştim cât) dar pun pariu că mai mult decât miile de site-uri ilegale care nu plătesc nimic.

Web logos

Oare fanul care asculta Madonna pe Last.FM s-a supărat? Nu… a trecut la Pandora, sau la Imeem, sau la Deezer, sau la Yahoo Music, sau la DC++, YouTube, Metacafe, Torrents, şi alte mii de site-uri care, legal sau ilegal, pot să-i ofere muzica Madonnei.

Când o să realizeze casele de discuri că nu mai pot controla nimic? Că o melodie/videoclip/album este la un click distanţă? Atât de aproape, atât de ieftin.

Că profitul stă în promovare, distribuţie şi deschidere, domnule Popi. Nu în “embeded disabled by request”.