iTunes si industria muzicală

Povesteam în week-end cu colegii mei de trupă despre una-alta, despre viață și despre muzică. Despre orice, de fapt, pentru că drumul la Arad e lung rău :-)

Și am ajuns la subiectul iTunes.

picture-216

De ce are așa mare succes iTunes în State? De ce e monopol? De ce nu a prins și la români? De ce n-ar prinde?

Succesul a venit din ideea genială de a lega un MP3 Player (iPOD) în mod exclusiv cu un soft/magazin de muzică (iTunes). Iar când 200 de milioane de americani ascultă muzică pe iPOD și nu pot descărca MP3-uri decât de pe iTunes atunci ai un canal de distribuție genial!

picture-38Monopolul s-a instalat atunci când, după succesul incontestabil de vânzări online care a dat mari speranțe caselor de discuri, industria muzicală a realizat că depinde de un singur magazin… Pentru că peste 90% din vânzările de muzică online se fac prin iTunes! Și când vreun label sau vreo trupă a vrut să ofere melodii la alt preț sau în alte condiții… iTunes nu a acceptat, știind că poziția lor este prea bună pentru a fi ocolită.

Așa au apărut Amazon MP3 (care are prețuri flexibile și oferă muzică fără protecție DRM) și alte magazine online.

De ce nu a prins la români? În primul rând pentru că Apple nu a venit cu iPOD-ul în România la timp! Pentru că succesul magazinului este strâns legat de succesul aparatului electronic. Fără iPOD magazinul iTunes ar fi doar unul dintre multele magazine online (nu dați cu pietre, cu siguranță ar fi fost unul dintre cele mai bune, dar în niciun caz un monopol la nivel de 90% din piața americană).

Nu a prins și pentru că românii sunt înclinați spre tehnologie și descoperă repede soluții alternative. În general ilegale… Și sărăcia își are un rol aici desigur: când salariul mediu pe economie este de enșpe sute de ori mai mic până și 1$ pare mult. De fapt, este prea mult chiar și la americani, se pare.

Vine iTunes în România! E prea târziu? E prea scump? E prea restrictiv pentru cei care nu au iPOD?