Romania

Sa nu ne mai purtam romaneste

Acum câteva zile l-am auzit pe Marius Bărăgan [celebrul fotograf român] spunând fraza din titlu, ca răspuns la întrebarea “Ce ai vrea să se schimbe în România?” la matinalul Radio21.

În primul rând m-a deranjat negația din răspuns.

Când vrei ceva ar fi bine să spui ce vrei, pentru a construi în mintea ta și în cea a interlocutorului tău o acțiune. Nu o negație, care nu face decât să ducă discuția/gândul/energia exact în direcția nedorită.

În al doilea rând este imposibil [și improbabil] să ne purtăm altfel decât suntem!

face,national flag

Cu toții am înțeles ce a vrut să spună domnul Bărăgan, se referea la defectele pe care le avem noi românii în general. Dar la fel de bine Sir Elton John putea spune “să nu ne mai purtăm englezește” sau Brad Pitt “să nu ne mai purtăm ca americanii”. Dacă auzim aceste fraze de la ei [deși sunt slabe șanse să auzi o persoană publică străină ponegrindu-și propria țară] ne dăm seama cât de defectă este această gândire!

Este defectă pentru că este ilogică: vom fi mereu români în România și ne vom purta și vom gândi mereu românește. Fie că ne place, fie că nu.

Este defectă pentru că ascunde o frustrare: rușinea de a fi român. Un popor are atât calități, cât și defecte, nu poți defini un popor într-o singură coordonată. Dacă vreau să aleg o trăsătură pentru a defini un popor, voi alege una pozitivă.

Hai să spunem că toți românii de mâine nu se vor mai purta românește.

Toți vom fi nemți deodată. Asta vrem? Să uităm tot ce ne definește [tradiții, temperament, istorie, talent, ambiție] și să fim LA FEL CA ALȚII?

Personal, nu vreau să fiu ca alții. Vreau să fiu ca mine, doar un pic mai bun în fiecare zi.

Iar Marius Bărăgan este un talentat fotograf ROMÂN, nu e neamț sau american. Și eu mă mândresc cu el, tocmai pentru că e român.

Citește și articolul despre americanul care cunoaște și iubește România mai mult decât o fac românii.

Foto: Danyy