MUSIC: Fiecare copil din Scotia va primi un CD cu muzică clasică – noi ce facem pentru a promova muzica românească?

Studii recente arată că muzica simfonică are un efect pozitiv asupra dezvoltării copiilor. Pornind de la aceste rezultate guvernul scoțian propune ca fiecare copil nou-născut să primească un album cu muzică clasică interpretată de Royal Scottish National Orchestra.

CD-ul va fi distribuit prin oficiile poștale timp de un an și estimările arată că va ajunge la peste 60.000 de familii. Albumul conține melodii tradiționale din Scoția, cântece pentru copii și piese internaționale.

Albumul este produs de orchestra națională sub bagheta dirijorului și violonistului canadian Peter Oundjian. Acesta spune despre inițiativă: “Am descoperit în viață că puterea și frumusețea muzicii poate transforma cu adevărat viețile oamenilor și sper din tot sufletul că familiile care vor asculta Astar [Călătorie – în galica scoțiană] să trăiască bucuria acestei muzici minunate”.

Ministrul Culturii și Afacerilor Externe din Scoția, Fiona Hyslop spune și ea: “Muzica aceasta va oferi bebelușilor cel mai bun start în viață, va întări legăturile dintre copii și părinți, și va încuraja familiile să folosească muzica pentru a ajuta educația din casă”.

Via BBC.co.uk

———————————–

Ideea este de aplaudat: statul vine în ajutorul culturii pe de o parte [cumpărând muzica orchestrei de stat și promovând muzica tradițională] și pe de altă parte face mai frumoasă viața cetățenilor.

La noi?… Statul român nu promovează muzica românească, ci dimpotrivă – bugetele pentru Ministerul Culturii sunt din ce în ce mai mici iar artiștii nu au o lege care să-i protejeze. De fapt, așa cum v-am mai spus, creatorii de drepturi de autor sunt probabil singura categorie profesională care nu poate accesa credite accesibile, nu are pensie de la stat și nici ajutor de șomaj.

Asta în contextul în care sportivii și artiștii sunt printre puținii care fac performanță internațională la nivel înalt! Din statisticile mele peste 200 de artiști români au avut cel puțin un hit internațional în ultimii 5 ani și astfel au adus în țară milioane de euro! Asta se traduce prin sute de locuri de muncă pentru echipele lor [interpreți, instrumentiști, PR, manageri, impresari, regizori, coregrafi, fotografi, consilieri de imagine, web-designeri etc.] și prin taxe și impozite plătite la stat.

Atenție: milioane de euro aduse în țară datorită drepturilor de autor generate și datorită prestațiilor artistice realizate peste hotare în care statul român NU A INVESTIT NICIUN BAN! Pentru că nu mai avem școli de muzică și palate ale copiilor, nu s-au construit studiouri și săli de spectacole, nu s-au investit în aceste talente. Nicio investiție din taxe și impozite nu s-a întors în industria muzicală.

Acești tineri au investit singuri în ei, au studiat show-biz și producție muzicală din cărți și de pe Internet, au “furat” meserie de la alții și au dat apoi lovitura în străinătate.

Scoția nu a mai produs niciun artist în topurile internaționale de ani de zile. România a avut artiști pe primele poziții în topurile din 20 de țări în ultimii cinci ani… Alexandra Stan – locul 1 în Germania și Franța, Inna – primele locuri în Franța, Spania, Mexic și multe alte țări, Edward Maya – hit mondial în toată țările de pe Glob.

Unde este ajutorul statului român pentru acești ambasadori ai culturii române? Ne plângem că Europa ne caracterizează ca cerșetori și hoți, dar ce facem noi ca să ajutăm artiștii care ne promovează țara?