Am discutat despre importanța blogului în cariera unui artist, hai să vorbim despre importanta YouTube în cariera unui artist, mai ales în contextul schimbărilor pe care Facebook le-a anunțat de curând!
În acest articol voi discuta despre importanța YouTube pentru industria muzicală în general, apoi pentru artiștii internaționali și casele de discuri mondiale, ca apoi să demonstrez puterea acestui site deținut de Google pentru artiștii români, celebri sau debutanți.
Un top al vizualizărilor de la apariția YouTube până azi ne arată că 19 din 20 cele mai populare clipuri din istorie sunt videoclipuri muzicale. Astfel YouTube a devenit un site muzical, un fel de MTV 2.0. Sau, mai important: un Radio 2.0.
Care e diferența dintre o televiziune muzicală și un radio muzical, mă veți întreba? De ce este YouTube un Radio 2.0 și nu un TV 2.0?
Televiziunea muzicală a avut mereu rolul de a propune artiști și melodii noi. Te uitai la MTV / Viva / MCM / Atomic și descopereai muzică nouă. Apoi cumpărai sau împrumutai sau copiai melodia care îți plăcea.
Radioul, pe de altă parte este mediul care face un hit prin difuzarea în heavy-rotation. Vorbesc despre radiourile comerciale/main-stream, denumite CHR sau Top 40, cele care sunt ascultate de un procent important al publicului dintr-o regiune geografică. Aceste radiouri transformă o melodie într-un hit și un artist într-o vedetă. Datorită difuzării dese a unei melodii și a popularității radioului artiștii devin… artiști de top!
Radioul impune o melodie chiar și atunci când ea nu pare a avea “aer de hit”. Vi s-a întâmplat des să spuneți “melodia X nu e extraordinară, dar acum că am auzit-o de atâtea ori începe să-mi placă”.
Din acest motiv susțin că YouTube este un mediu nou care vine între radioul și televiziunea tradițională, dar care are mai multe calități de radio decât de televiziune.
Dar hai să vedem DE CE este important acest site pentru artiști!
Importanta YouTube pentru muzică
1. PSY-GANGNAM STYLE (1,836,179,556 views)
2. Justin Bieber-Baby (940,157,329 views)
3. Jennifer Lopez-On The Floor (710,345,865 views)
4. Eminem-Love The Way You Lie (628,676,908 views)
5. “Charlie”-Charlie bit my finger – again! (609,772,992 views)
6. LMFAO-Party Rock Anthem (604,128,401 views)
7. PSY-GENTLEMAN M/V (593,911,205 views)
8. Shakira-Waka Waka : 2010 FIFA (577,362,778 views)
9. Lady Gaga-Bad Romance (551,452,208 views)
10. Michel Teló-Ai Se Eu Te Pego (538,557,290 views)
11. Carly Rae Jepsen-Call Me Maybe (513,971,882 views)
12. Don Omar-Danza Kuduro (497,424,514 views)
13. Macklemore-Thrift Shop (461,371,646 views)
14. Eminem-Not Afraid (460,901,318 views)
15. One Direction-What Makes You Beautiful (456,737,204 views)
16. Gotye-Somebody That I Used To Know (453,113,386 views)
17. Pitbull-Rain Over Me (444,653,020 views)
18. Bruno Mars-The Lazy Song (434,268,695 views)
19. Katy Perry-Firework (404,631,799 views)
20. Justin Bieber-Never Say Never (397,159,700 views)
PS: “Charlie” este singurul clip din listă care nu este un videoclip muzical!
Observați că, deși utilizatorii pot alege din miliarde de clipuri video de pe YouTube [de la glume până la piese de teatru, de la secvențe din emisiuni până la concerte, de la pisici care se împiedică până la filmări cu copii amuzanți] oamenii aleg să asculte muzică.
Da, oamenii ascultă muzică pe YouTube, nu neapărat vizionează videoclipuri muzicale. Statisticile arată clar faptul că utilizatorii folosesc acest site pentru a ASCULTA muzica. Ca la un radio!
Mai mult: peste trei sferturi din muzica ascultată pe YouTube aparține celor patru mari case de discuri internaționale. Statistica este din 2009, probabil procentul a crescut de atunci.
Facebook vs YouTube
Rețelele sociale [Friendster, MySpace, hi5, Bebo, Twitter] au fost și sunt o armă importantă pentru artiști. Cu ajutorul acestor servicii online artiștii pot să se promoveze gratuit, pot comunica și interacționa direct cu fanii și potențialii fani, pot chiar să distribuie [gratuit sau contra-cost] melodii, servicii și obiecte promoționale.
Datorită succesului global al Facebook care a trecut de 1 miliard de utilizatori în septembrie 2012, rețeaua a devenit locul principal unde artiștii se exprimă pe Internet. Acolo unde sunt mulți oameni vei găsi și fanii pentru muzica ta :-)
Totuși, nu vă lăsați amăgiți… Facebook este ca o piață [privată, închisă, semi-obscură] unde se adună mulți oameni. Radioul pe care îl ascultă aceștia este YouTube. Și iată că ajugem la titlul articolului…
YouTube este mai important pentru artiști decât Facebook!
Majoritatea artiștilor români folosesc Facebook zilnic și își concentrează eforturile aici. Sfatul meu este să se concentreze mai mult pe YouTube și iată argumentele mele:
1. Facebook este o rețea închisă. YouTube aparține Google.
Așa cum vă spuneam în articolul “Importanța blogului în cariera unui artist” rețeaua Facebook este o rețea imensă dar accesibilă doar din interior. Foarte puține date sunt vizibile din exterior! Pozele, status-urile, link-urile tale sunt vizibile doar prietenilor sau urmăritorilor tăi, pe când clipurile, tag-urile, comentariile, link-urile de pe YouTube sunt accesibile pentru toată lumea
Și nu uita că YouTube este un serviciu Google, iar 67% din căutările pe care le fac oamenii pe Internet trec prin Google Search. Așadar nu numai că vei fi mai ușor de găsit pe YouTube dar vei fi și promovat de Google în detrimentul altor site-uri și servicii online.
2. Facebook va dispărea la un moment dat.
Ok, probabil și YouTube va pierde din popularitate la un moment dat, dar face parte dintr-un conglomerat mult mai mare și mai important decât Facebook. E mai greu să dispară Google și milioanele de servere din întreaga lume decât un software. Chiar și în eventualitatea în care YouTube se va închide clipurile tale vor putea fi salvate. Desigur, și Facebook are opțiunea de a salva datele din sistemul lor închis, dar cine are răbdare să-și salveze milioane de status-uri vechi și poze pierdute în arhivă? Tu ți-ai salvat informațiile din MySpace când acesta a murit s-a transformat? Dar din Hi5?
3. Facebook îți cere bani. YouTube îți dă bani.
Știai că maxim 10% din cei care au dat LIKE paginii tale chiar văd ceea ce scrii? Pentru ca mesajul/poza/melodia ta să ajungă la toți oamenii din rețeaua TA :-/ trebuie să plătești. Și lucrurile vor fi din ce în ce mai scumpe pe Facebook.
De fapt, ca să fiu sincer până la capăt cu tine: ai muncit mai mulți ani pentru a-ți crea o comunitate de fani care de fapt nu este a ta, este a Facebook-ului! Acum trebuie să plătești pentru a putea comunica și a putea promova muzica ta!
Pe YouTube în schimb există programul YouTube Partner prin care câștigi bani din difuzările clipurilor tale. E cu totul altă abordare, nu e așa?
Agențiile de publicitate și clienții din România urmăresc cu atenție dezvoltarea rețelelor sociale iar artiștii de succes sunt cei care dezvoltă [și devin!] adevărate canale de distribuție digitală. Devin poluri de atenție, de interes. Artiștii devin proprii lor directori de posturi radio-TV! Cel mai bun exemplu din România este trupa BUG Mafia al cărui canal YouTube depășește 330.000 de fani și care înregistrează milioane de vizualizări PE LUNĂ. Adică mai mulți ascultători BUG Mafia pe YouTube decât ascultători pe toate radiourilor românești la un loc [KissFM+ZU+21+ProFM]!
Iată cum Internetul [YouTube în special] a devenit pentru cei trei rapperi români un business serios și o sursă importantă de venituri!
Importanta YouTube pentru artiștii debutanți
Hai să vedem care sunt videoclipurile muzicale cele mai populare în România în anul 2013 pentru a înțelege de ce e important ca și artiștii la început de drum să folosească YouTube:
1. Andra – Inevitabil va fi bine
2. Florin Salam – SAINT TROPEZ
3. Naughty Boy – La La La ft. Sam Smith
4. Shift feat. Marius Moga – Sus pe toc
5. Grasu XXL feat Ami – Deja Vu
6. Vescan feat. Kamelia – Piesa mea preferata
7. Connect-R – Da-te-n dragostea mea
8. Susanu feat. Florin Salam – Esti bomba
9. Puya si Don Baxter – Baga Bani (Special Guest Connect-R)
10. Nicole Cherry – Memories
Andra, Puya și Connect-R sunt artiști de mare succes, având sprijinul marilor case de discuri și a celor mai importante televiziuni din România, dar Florin Salam nu este difuzat de niciun radio main-stream și se bazează aproape exclusiv pe word of mouth și YouTube pentru a se promova.
Avem în top de asemenea artiști debutanți precum Vescan și Nicole Cherry care au dat lovitura în topurile comerciale abia DUPĂ ce au atins milioane de vizualizări pe YouTube. În cazul lor YouTube nu este doar cel mai important canal de promovare, ci a fost și singurul la început!
Importanta YouTube pentru artiștii la început de drum se vede din topul de mai sus: cu cât ai mai multe vizualizări online cu atât devii mai cunoscut (și) în offline. Un bun loc de pornire pentru un artist nou, semnat la o casă de discuri sau chiar dacă este pe cont propriu:
Cătălin Muraru (CEO Roton Music) a completat că YouTube este “o apariţie foarte importantă în mediul de afaceri”, în timp ce Dan Popi (CEO Cat Music) a spus că reprezentanţii Cat Music încearcă să trateze YouTube “ca pe ceva foarte diferit de un coş de gunoi”. “În sensul că suntem foarte selectivi la ceea ce urcăm acolo. Cred că YouTube-ul este noua televiziune muzicală şi, la fel cum telespectatorii se îndepărtează de un canal care e aşa şi aşa, la fel părăsesc şi canalul de YouTube dacă el este cu un conţinut neomogen, din punct de vedere al calităţii”, a explicat acesta. (via ZF.ro)
Un ultim argument [pe care îl voi dezvolta într-un articol separat] este cel legat de SEO – Search Engine Optimization. Avem trinitatea Google Search – Google Plus – YouTube care a crescut în importanță anul acesta fără tam-tam, undeva sub radar. Dar despre importanța G+ în cariera unui artist voi vorbi în alt articol, în curând!
———————————————————–
Noi la agenția digitală HYC suntem conștienți de importanta YouTube. Din acest motiv credem că mai importante decât LIKE-urile de pe Facebook sunt vizualizările și abonații de pe YouTube. Noi știm că, spre deosebire de alte canale Social Media, succesul YouTube se transformă aproape întotdeauna în difuzări pe radiourile și televiziunile main-stream, în concerte și contracte de sponsorizare.
Adică în BANI.
Foto: physorg.com, Libertatea.ro