Florin si Emi

ONLINE: Minciuna spusă des ajunge adevăr – cazul Zoso

Zoso zice multe prostii pe blogul lui, cu scopul evident de a naște discuții, emoții, senzații, trafic. Românului îi place bârfa și scandalul, așa că Zoso are cititori mulți.

Faptul acesta nu mă miră, nu mă deranjează dar nici nu mă interesează.

Mă interesează însă când aflu că Zoso minte des și repetat când vorbește despre mine.

Acum câteva zile omul zicea pe blog că ideea lui ne-a inspirat pe Emi Gal și pe mine să facem site-ul eOk.ro. Mai mult, ideea lui a fost preluată de Emi în afacerea internațională pe care o conduce acum – Brainient.

Și pentru că nu este prima dată când scrie această minciună e momentul să vă spun care este adevărul. Să îl spun răspicat până nu vă obișnuiți cu minciuna [cei care citiți blogul lui Zoso] și să devină un fapt general acceptat [în lumea celor care citesc blogul lui Zoso].

Știu că nu merită efortul, dar vorbele spuse des au prostul obicei să rămână în memoria oamenilor, chit că sunt adevărate, chit că nu sunt adevărate.

Iar aceste vorbe ale lui Zoso nu sunt adevărate.

Zoso si minciuna

Un sâmbure de adevăr există în ce spune el în articolul citat. Dar, ca în bancul cu cetățeanul rus care a câștigat o mașină la un concurs [dar nu e mașină e bicicletă, nu e Ivan este Ludmila și nu a câștigat ci i s-a furat], adevărul este cu totul altul.

Și acum vă rog să aveți răbdare pentru a citi un scurt istoric relevant în povestea noastră:

În 2003 am scris un concept de site muzical intitulat e-Ok.ro. Se dorea o revistă muzicală cu recenzii și articole, așa cum se purta în acei ani. Un fel de Revista Sunete mixată cu Bravo, pe Internet.

În 2006 am lansat blogul personal apoi am început să merg pe la conferințele dedicate Internetului și am întâlnit oameni foarte tari în acest domeniu. Oameni care m-au încurajat să fac lucruri mai mari în online.

În 2007 am lansat site-ul e-Ok.ro care era o platformă dedicată artiștilor underground: melodii, player audio, descărcări gratuite, articole scrise de profesioniști din industria muzicală: Adrian Despot [Vița de Vie], Laurențiu Duță [3 Sud Est], Anca Lupeș [Star Management], DJ Swamp [BUG Mafia] etc.

În primăvara anului 2008 l-am cooptat pe Emi Gal [copilul genial al Internetului Românesc] și am relansat eOk.ro cu muzică românească în format streaming, gratuit și legal. În acel moment nu exista niciun site LEGAL care să ofere GRATUIT muzică în online-ul românesc. Aveam player audio, playliste, topuri, widget-uri pentru bloggeri. O variantă mai mică a unui site internațional precum Deezer. În acel an am câștigat toate premiile importante din online-ul românesc [Internetics, Webstock, NetCamp, DigiCafe], am apărut pe coperta revistei BIZ și am primit numeroase invitații la conferințe și evenimente New Media.

Meritul succesului eOk.ro a stat în inovația noastră care venea cu mult timp înainte vremurilor. Mai exact cu 5 ani înaintea valului de site-uri de muzică legală din România: Zonga, Deezer, Grooveshark.

Și desigur datorită echipei lui Emi Gal plus sprijinului extraordinar al Cristinei Chipurici și al lui Horia Grozea. Mulțumesc de asemenea unor oameni care m-au ajutat în acei ani [cu sfaturi și încurajări]: Cristian Manafu, Marius Deak, Tudor Galoș, Dan Popi, Justin Kadima, Mihai Drăgan, Marius Ghenea, Dragoș Stanca.

PS: Site-ul eOk.ro a fost oprit pe 1 ianuarie 2012. Inovația a venit prea repede, se pare. Sau punerea în aplicare a fost grăbită. Dintre toate numele de mai sus cărora le mulțumesc pentru implicare singurul de vină pentru eșecul final sunt eu. Lesson learned.

Revenind la minciună:

Prin 2010, la o conferință, Zoso ne tot șicana [pe Emi și pe mine] cu o idee de-a lui pe care noi doi se pare că am pus-o în aplicare fără să știm.

Fiți atenți:

Era la 7 ani distanță de crearea conceptului eOk.ro și la 3 ani de la lansarea pentru public a site-ului.

Ca să scăpăm de el că devenea agasant cu miștourile subțiri, ne-am comportat ca niște vecini îngăduitori cu un copil obraznic din curtea blocului, am zis ceva de genul: “Da, mă Zoso, a fost ideea ta!”.

Asta a fost tot. Era de la sine înțeles că eram ironici.

Probabil Zoso o fi spus ceva deștept, o dată în viață, cândva. Probabil, nu știu. Și nu vreau să generalizez. Poate omul este genial și nu știm noi, oamenii răi :-/

Dar un site care a revoluționat Internetul și Industria Muzicală în România nu se face cu o frază aruncată pe holuri pe la conferințe! Dacă ar fi așa simplu, ar fi mulți milionari în fiecare bloc… Un site inovator se face cu muncă multă, cu sute de întâlniri cu artiștii și casele de discuri, cu schimbarea legii drepturilor de autor, cu zeci de mii de euro investiți în programatori, designeri, consumabile, promovare și marketing, lansări și evenimente offline.

Să spunem că Zoso a avut o idee bună, în alt context, spusă altcuiva. Dar și așa are nevoie de multe alte calități [de antreprenor, de afacerist, de om] pe care el nu le are și nu le-a avut niciodată.

Așa că spun aici, ca să fie clar: Zoso nu a avut nicio idee a cărei paternitate noi am negat-o.

Zoso are doar un blog în care aruncă cu cuvinte. Urât mirositoare, de multe ori. Mincinoase, în cazul acesta.