Fani

OFFLINE: Despre legea timbrului cultural, România si Kenya

Din când în când se trezește câte un grup de parlamentari să propună o lege “cu dedicație”, pe care încearcă să o treacă pe furiș prin Parlament. Norocul nostru că presa și uneori societatea civilă află de aceste “dedicații” și începe să vorbească.

În legislația românească dedicată mediului cultural să câteva absurdități ca rezultat al inițiativelor de acest gen, venite de-a lungul anilor. O nouă boacănă se pregătește în Parlament, dar oamenii din industriile vizate de această inițiativă legislativă s-au ridicat împotriva ei.

Cu argumente.

Citiți propunerea de lege aici. Citiți ce spun editorii și producătorii de spectacole. Iată ce zice editura Polirom.

Și care e legătura dintre România și Kenya?

Pe plan internațional doar Kenya mai aplică holograme [timbre culturale] ca noi :-/ Ca să știți unde ne aflăm în acest domeniu. Iar acum se vrea o nouă taxă pe produse culturale!

Organizația Mondială a Industriei Fonogramelor (IFPI – representing the recording industry worldwide) a trimis o scrisoare oficială Comisiei pentru cultură arte, mijloace de informare în masă a Camerei Deputaților prin care informează legiuitorii că, nici taxa de timbru, nici holograma nu există în nicio țară din Uniunea Europeană. România a rămas singura țară din Uniunea Europeană unde se mai aplică holograme (un timbru aplicat pe produsele muzicale, a căror parte din venituri se duc la Fondul Național Cultural Român), holograme care vor fi secondate de aceste timbre muzicale. Ca fapt divers, la nivel internațional, doar Kenya mai aplică holograme pe suporturi audio/video.

Iată și scrisoarea venită de la IFPI – International Federation of Phonographic Industry [uniunea mondială a producătorilor de muzică]:

IFPI

Să sperăm că legea nu va trece de Parlament. În România, că în Kenya am auzit că e fain.