Tu te-ai întrebat cum adună vedetele milioane de like-uri pe Facebook? Te-ai întrebat, nu-i așa?
Numărul de fani de pe rețelele sociale a devenit în ultimii ani mai important decât discurile de aur, topurile și premiile muzicale. Acum doar zece ani artiștii din top se lăudau cu vânzări de zeci de mii de discuri în interviurile din revista Bravo. În 2016 vedetele se iau la întrecere în likes și views pe Facebook și YouTube. Majoritatea acestor like-uri sunt câștigate pe bune, datorită carierelor de succes și a brand-ului personal atent promovat în timp.
Dar din ce în ce mai multe vedete vor să-și crească rapid pagina Facebook folosindu-se de o strategie pe care eu o numesc ”Metoda Poptămaș”.
În interviul oferit revistei Șapte Seri în 2015 artistul Tony Poptămaș spune:
”Marea mea dramă e că lumea nu știe că eu sunt artist”
Cine e Tony Poptămaș și de ce poartă numele unei strategii online?
Tony Poptămaș este un artist român care cântă muzică country, e născut în Târgu Mureș iar din 1999 este stabilit în Norvegia. A revenit în atenția publicului român acum doi ani când pagina lui Facebook a avut o creștere incredibilă, datorită pozelor amuzante, filmulețelor și citatelor pe care acest artist le publica.
Iată cum arată pagina lui personală în acest moment:
Mult timp lumea a crezut că Poptămaș este doar un pseudonim pentru o pagină de divertisment!
Imaginați-vă o variantă online a unui almanah de pe vremuri, care conține mici articole de cultură generală, istorie și actualitate, pe lângă glume și bancuri, caricaturi și rebus. Puțini erau cei care îl mai țineau minte pe Artistul cu același nume care a participat la Eurovision și Cerbul de Aur, și care a lansat mai multe albume.
Inspirați de succesul online al artistului-filosof-devenit-almanah, mai multe vedete au luat-o pe acest drum, publicând citate și filmulețe ”virale”, caricaturi amuzante și poze înduioșătoare, luate legal sau ilegal de pe Internetul cel mare.
Rezultatele [în like-uri și share-uri] au apărut rapid și respectivele pagini Facebook au crescut în popularitate, celebritățile respective deschizând ușa către un public mai mare decât cel pe care îl aveau până în acel moment.
Explicația este simplă: oricât de popular ai fi în stilul country [sau dance, sau jazz] te adresezi totuși unei nișe! Dar citatele, pisicuțele și filmulețele amuzante… ei bine, astea sunt iubite de toată lumea!
De ce nu e bună Metoda Poptămaș, dacă ea aduce like-uri multe?
În primul rând citiți interviul oferit revistei Șapte Seri și veți descoperi frustrarea acelui artist care și-a pierdut direcția și identitatea. Chiar având relativ puțini fani, ca artist te poziționezi într-o comunitate care te place, care simte ca tine, care seamănă cu tine. Însă…
Când ai 1 milion de fani care au venit pentru citate și pisicuțe, de ce te miri că ”fanii” nu mai iubesc muzica/arta ta?
Cine sunt acei fani? Cu ce te ajută un milion sau chiar două milioane de like-uri adunate rapid? Cum poți să îi ții aproape de tine? Cu ce te încălzește o mare masă de like-uri care nu au nicio legătură cu brand-ul tău personal?
Trebuie să știi că există vedete care aveau succes înainte să adopte Metoda Poptămaș dar au vrut ”mai mult”. Adică, spre deosebire de artistul Tony Poptămaș care se retrăsese din showbiz de câțiva ani și chiar emigrase, toți epigonii lui sunt vedete la modă în acest moment!
Imaginează-ți că ai fi o vedetă care vrea să câștige like-uri prin Metoda Poptămaș, iată cum va arăta viitorul tău:
- Pagina Facebook cu numele tău va crește foarte mult într-un timp scurt, dar nimeni nu va lua în serios acele milioane de like-uri [label-uri, agenții de PR și de publicitate, conferințe de online și festivaluri ale industriei]
- Brand-ul tău crescut cu greu în ultimele decenii se va dilua până la dispariție iar fanii adevărați vor pleca dezamăgiți din comunitatea inițială
- Datorită succesului citatelor și pisicuțelor de pe pagina ta vei avea un EGO din ce în ce mai mare, deci și așteptări imense, care vor naște frustrări din cauza rezultatelor slabe
- Florin Grozea va scrie un articol critic la adresa ta când va fi probabil prea târziu să mai salvezi ceva :-)
Dar care sunt avantajele Metodei Poptămaș?
Tu ai dreptate totuși… nu e chiar rău să ai milioane de like-uri pe pagina ta! Probabil 1-2% dintre cei pe care îi aduci cu citate inspirate și pisicuțe delicate se transformă în fanii tăi, iar 1% din 2 milioane sunt totuși 20.000 de fani noi!
Dezavantajele sunt clare și le spune chiar Tony Poptămaș: diluarea brand-ului personal, alienarea fanilor adevărați, reacțiile negative.
Dar pentru că nu sunt un hater voi încheia acest articol într-un mod constructiv: hai să propun câteva soluții pentru vedetele care au adunat DEJA milioane de like-uri pe paginile Facebook care le poartă numele, fie că e vorba despre like-uri adunate organic, fie cu Metoda Poptămaș.
Așadar cum poate o vedetă să transforme în bani o pagină personală Facebook?
- Campanii de endorsement online pentru brand-uri care vor să ajungă la mulți oameni pe Facebook; câteva exemple de campanii de endorsement: Elena Gheorghe, Voltaj, Lora cu Telekom, Connect-R cu iCentre Apple, Zmenta, Ellie White, Liviu Teodorescu cu Lipton, multe vedete și artiști cu Elefant.
- Crearea unui nou brand sau a unui sub-brand [cum a făcut BUG Mafia cu PTM, Deliric cu Porc, VUNK cu Orașul Minunilor]; asta înseamnă o nouă pagină Facebook și un nou website, spre care să ducă o parte din traficul propriu dar și vizitatori noi, din alte zone de interes.
- Co-branding-ul cu un brand comercial: e ca un fel de endorsement, dar în general mărimile brand-urilor [vedetei și produsului] sunt comparabile, deci ambele profită de noua colaborare și parteneriatul devine un brand nou – desigur, cu crearea unei pagini Facebook noi și a unui website nou [cum a făcut Lora cu Lora by Cera].
- Schimbarea numelui paginii personale într-un nume de brand, dacă Facebook mai acceptă această schimbare: nu e tocmai morală această tactică, dar e o asumarea a noii direcții de brand, cu atuul că se păstrează like-urilor deja adunate.
- Direcționarea publicului spre un site propriu cu același nume sau către un magazin online [cum a făcut Andreea Raicu cu AndreeaRaicu.ro, Dana Rogoz cu Moon by Dana Rogoz, Sore cu Hard-Coeur]; cu observația că un proiect de publishing online este costisitor și necesită timp pentru a crește, necesită oameni și resurse financiare.
- Salvarea unui număr cât mai mare de utilizatori care au dat like într-o bază de date, cu nume/prenume/oraș/adresă de email; sigur că un procent mic din milioanele de ”fani” se vor înscrie, dar această bază de date va fi un bun start pentru orice acțiune comercială legată de brand-ul respectiv [Vlad Irimia de la BUG Mafia zicea după 22 de ani de succes: ”Fanii sunt numărul 1, iar ei se câștigă unul câte unul”]
Acest ultim sfat este valabil pentru orice vedetă care are o pagină populară pe Facebook și funcționează în combinație cu toate celelalte strategii.
Pentru mai multe sfaturi legate de showbiz și Facebook vă invit să citiți și articolele ”Importanța Facebook în cariera unui artist” și ”Importanța YouTube în cariera artiștilor”.
Așadar colectarea adreselor de email din like-urile obținute organic pe Facebook ar trebui să fie o prioritate pentru orice vedetă!
Însă monetizarea like-urilor adunate artificial cu Metoda Poptămaș, adică transformarea like-urilor în vizualizări și vizite pe site-ul propriu este foarte grea și necesită timp și bani. Timp și bani în plus față de timpul și banii investiți în cariera principală a vedetei.
Așadar singura soluție este ca vedeta să devină antreprenor online, dar asta înseamnă că nu va mai avea timp/chef să creeze [să compună și să cânte, dacă e compozitor sau cântăreț]. Iar antreprenoriatul e cu totul altceva decât succesul pe scenă. Ambele sunt dificil de obținut și necesită talent, doar că talentele sunt diferite.
Și câți artiști au visat în copilărie să optimizeze campanii Google Ads?