Viitorul industriei muzicale într-o lume Virtual Reality

Virtual Reality [VR] este unul dintre conceptele la modă ale anului 2016 și vreau să fac un exercițiu de imaginație pentru a vedea oportunitățile care se deschid industriei muzicale și divertismentului în general.

Săptămâna trecută Samsung a prezentat noile modele S7 și S7 Edge la Mobile World Congress în Barcelona, vârfurile de linie ale producătorului sud-corean. Dar surpriza numită Samsung Gear VR a fost vedeta acelui show și a produs imaginea zilei:

Mark Zuckerberg VR 2016

Foto via Mark Zuckerberg

Cele mai multe reacții au fost apocaliptice, oamenii arătându-se îngroziți de simbolistica acestei poze și de viitorul care ne așteaptă. Eu voi alege să mă concentrez pe oportunități pornind de la următorul citat al fondatorului Facebook:

“Virtual Reality it’s going to change the way we live and work and communicate.”

Tu îl iei în serios pe omul care ne-a schimbat viața cel puțin o dată în istorie?

Totuși, de ce e susținut producătorul Samsung de către domnul Zuckerberg în acest moment? Sunt o grămadă de jucători importanți în piață, începând desigur cu Apple și Google. Interesul lui a fost clar exprimat în acel speech: milioane de oameni vor avea acces la tehnologie VR ieftină și vor începe să producă conținut care va fi încărcat și consumat pe site-ul lui!

Iar Oculus VR, tehnologia cu care funționează Samsung Gear VR este proprietatea Facebook din 2014!

În acest moment jucătorii cei mai importanți din domeniul VR sunt Samsung, Google/YouTube [cu Cardboard] și Apple [care a cumpărat în 2015 compania de augmented reality Metaio]. Există și gadget-uri de la HTC și LG, dar încă sunt departe de performanțele oferite de producătorii nominalizați mai sus.

Dar hai să intrăm în subiectul principal al acestui articol:

Oportunitățile industriei muzicale într-o lume Virtual Reality

Imaginează-ți viitorul în care fiecare utilizator va avea o cască Virtual Reality 360° și va viziona videoclipuri, filme, se va juca folosind acest gadget. Va putea de asemenea să comunice și să stea la povești cu prieteni și fani.

Ești la fel de entuziasmat ca și mine, sau ți-e frică de acest viitor? Ți-e teamă că tehnologia ne va aliena? Oricum stăm cu ochii în smartphone la serviciu, la școală, la masă și în parc, acesta este drumul pe care am luat-o deja :-)

Dar până să vorbim despre Viitor haideți să vă spun despre Prezent, mai exact despre ziua de 28 februarie 2016 când s-au întâmplat două premiere:

1. Decernarea Premiilor Oscar a venit cu o premieră în domeniul Virtual Reality: prima transmisie VR 360° realizată de vloggerul Casey Neistat! Celebrul vlogger a primit o cameră Samsung Gear 360 și a făcut una dintre primele episoade de VRlogging. Vezi aici povestea relatată de unul dintre fondatorii Metta – o rețea socială dedicată conținutului VR.

2. Trupa Years & Years [care va veni în vară la Summer Well] a transmis live primul concert VR, pentru fanii care au Samsung Gear 360:

 

? BIG NEWS ? we’re partnering with Samsung Mobile Galaxy S7 to LIVE STREAM our tour preview gig in mobile virtual reality OoOoOOoo can’t wait, watch it on Gear VR this sunday 28th #TheNextGalaxy

Posted by Years & Years on Tuesday, February 23, 2016

 

Apropo de VR, site-ul MettaVR.com se vrea pentru Virtual Reality ce este Facebook pentru comunicarea cu prietenii și familia, Instagram pentru fotografii și YouTube pentru conținutul video. Deocamdată este în closed beta dar te poți înscrie pe listă aici.

Iată o prezentare a acestei rețele sociale dedicate VR:

Cam multe concepte noi, nu-i așa? :-)

Nu-i nimic, ne obișnuim cu ele în scurt timp, așa cum bunicii deja folosesc Facebook și WhatsApp în viața de zi cu zi, la doar 2-3 ani de la explozia acestor aplicații în cultura populară.

Cum poți profita de Virtual Reality ca artist, compozitor sau DJ?

În câteva luni, datorită parteneriatului Samsung – Facebook, noul Gear 360 va transmite LIVE imaginile VR 360° pe pagina ta Facebook! Pentru că Mark Zuckerberg vrea să promoveze acest nou tip de conținut digital, presimt că transmisiunile și filmările 360° vor apărea în mod prioritar în newsfeed, așa cum se întâmplă în acest moment cu filmulețele încărcate direct pe Facebook!

Așadar artiștii [și vedetele în general] vor avea un nou mod de a crea conținut digital original pentru fanii lor și de a-i ține aproape cu noutăți, dezvăluiri și exclusivități.

Gândește-te la transmisii live video 360° din sala de repetiții a trupelor Metallica, Linkin Park, Maroon 5 sau VUNK!

Transmisii live ale concertelor la care nu poți ajunge, de exemplu turneul Eminem din America de Nord, sau ultimele concerte AC/DC din Australia natală, sau Adele la Royal Albert Hall în Londra. Deja Paul McCartney a lansat o aplicație mobilă prin care puteai urmări un concert Live 3D, folosind Google Cardboard.

Imaginează-ți să vezi în timp real și complet 360° atmosfera din microbuzul de turneu al Rihannei, Taylor Swift, Justin Bieber sau Antoniei, sau Innei!

Sau momente amuzante din spatele scenei cu Jerry Seinfeld, Kevin Hart, Julia Louis-Dreyfus sau cu BroMania, sau cu Tequila!

VIRTUAL REALITY shutterstock_266673557

Transmisiunile live-video sunt interesante și atrag mulți fani care vor să simtă că fac parte din viața unei vedete și, în același timp dintr-o comunitate. Aceste transmisiuni sunt de multe ori brute, neprelucrate… se bazează pe inspirația de moment.

Acum gândește-te la sutele și miile de aplicații mobile care se vor dezvolta pentru conținutul VR 360°: montaj video, efecte de culoare, efecte speciale, combinații video și foto și muzică și text ș.a.m.d.

Hai să mergem mai departe cu imaginația…

Live-video VR 360°, filmări montate VR 360°, videoclipuri, remixuri și mashup-uri de conținut oficial și creat de fani.

Mai departe:

Virtual Reality 360° plus Augmented Reality creat de artiști, DJ, label-uri și chiar fani, pentru o integrare mai adâncă a experiențelor senzoriale. Vezi aici 10 exemple de videoclipuri geniale care folosesc Augmented Reality.

Și încă mai departe:

Jocuri interactive și universuri VR 360° create de artiști pentru a-și promova melodii și albume noi, sau chiar concepte artistice complexe.

Un exemplu:
Lady Gaga le spune fanilor Little Monsters iar ea este Mama Monster – echipa ei poate crea un castel înspăimântător unde fanul va intra pentru a descoperi fiecare cameră unică, fiecare cu stilul unic al mobilei și al accesorilor [create de designeri celebri], pe fundal una dintre melodiile noi de pe album pe care fanul nu doar o va asculta, ci va TRĂI în acel nou univers creat de artiști cooptați de Gaga. Experiența nu va fi una solitară, pentru că alți zeci de fani vor fi prezenți în acea cameră,a scultând în același momentu muzica, experimentând atmosfera, testând obiectele magice din cameră și discutând despre muzică și viață între ei.

Alt exemplu, dintr-o cu totul altă direcție: Snoop Dogg lansează un mixtape video VR 360° cu 20 de “piese” într-un mod original – te invită în hotelul lui decadent [să-i zicem Holidae In] unde lumea se distrează cu muzica acelui mixtape, fete la bară și dansuri lascive.

Alt exemplu: Skrillex te invită în studio când compune următorul remix sau hit împreună cu Diplo.

Acestea sunt câteva exemple pentru artiști, dar cred cu tărie că și industria muzicală în sine [case de discuri, case de producție, companii producătoare de videoclipuri, agenții creative etc.] va avea de câștigat datorită exploziei Virtual Reality. Economistul Adam Ozimek spune într-un articol în Forbes intitulat ”Realitatea virtuală și industriile creative” că problema cea mai mare a industriei muzicale [pirateria prin copiere/download] pur și simplu nu va mai conta într-un viitor VR, pentru că experiența virtuală este prin definiție ”streaming/accessing”, nu ”owning”, deci nu poate fi copiată/piratată.

Ca să vedeți cum arată filmările realizate cu Samsung Gear 360, în Full HD la calitate 3840×1920 pixeli, iată trei exemple [ai nevoie de un telefon mobil pentru a vedea întreaga imagine 360°, sau poți folosi săgețile din stânga-sus]:


Trăim copilăria tehnologiei Virtual Reality și e aproape imposibil să ne închipuim toate oportunitățile care se nasc în viitorul apropiat.

Ce îmi este clar: Virtual Reality este deja aici iar artiștilor li se deschid noi drumuri creative! Ca de obicei la trecerea dintre ere, doar artiștii care se adaptează și îmbrățișează noile tehnologii vor fi relevați în continuare.

Poți comanda un Samsung S7 pe eMag.ro în perioada 21 februarie – 11 martie 2016 și primești un Samsung Gear VR gratuit! Dacă vrei să cumperi separat, un Gear VR este doar 99 euro.

Citește și articolul de pe ReverbNation.com

Foto: Shutterstock.com