Câteva idei pentru artiști și manageri inspirate de moda Pokemon GO

Doar dacă ai trăit într-o peșteră în ultimele săptămâni nu ai auzit de Pokemon GO, cea mai populară aplicație mobilă a anului [și a tuturor timpurilor, se pare].

Jocul a devenit o modă mondială în doar câteva zile de la lansarea ei pe 6 iulie 2016 și deodată s-au umplut de poze și noutăți Pokemon GO pe toate site-urile și blogurile, feed-urile Social Media și buletinele de știri.

Brand-urile au intrat rapid în această modă, încercând să profite și să atragă potențiali clienți. Eu am văzut deja activări în România realizate de ING Bank, QuickMobile și FANTA.

Am căutat exemple de activări și în industria muzicală internațională și vă propun câteva idei pe care deja le văd folosite de manageri și impresari pentru a implica fanii Pokemon GO în concertele artiștilor.

Poate că e un joc, dar e un joc serios! :-)

Cum pot profita artiștii de Pokemon GO?

Cei peste 75 milioane de utilizatori ai aplicației mobile se folosesc de smartphone-uri și de poziționarea GPS pentru a vâna și a prinde monstruleți prin oraș. Harta pe care se desfășoară jocul este bazată pe infrastructura Google Maps, așadar este un joc cu geo-locație și AR [Augmented Reality].

Utilizatorii pot fi ”atrași” cu LURE – de exemplu un club sau un restaurant poate înființa un Pokestop unde poate să promoveze pentru o scurtă perioadă de timp un fel de magnet de monstruleți, astfel încât jucătorii știu că la ora X în locul Y va fi o concentrație mare de pokemoni.

De exemplu Hawthorne Theatre din Oregon a promovat un eveniment artistic la care a invitat și fanii Pokemon GO.

Hawthrone Theatre

Așadar iată o idee de a atrage mai mulți spectatori la un eveniment artistic, fie el în aer liber sau în interior, gratuit sau cu bilet.

Alt exemplu, de data asta din zona muzicii clasice – Detroit Symphony Orchestra a oferit bilete gratuite celor care arătau la intrare dovada că au prins un anumit Pokemon:

Detroit Symphony Orchestra - Pokemon GO

Un alt exemplu vine din Washington D.C. unde 3:30 Club promite discount-uri și vouchere pentru jucătorii care ating un anumit nivel în Gym-ul organizat aici.

Pokemon-Go-9.30-Club

Iată ce propune un magazin de viniluri pentru fanii Pokemon GO din zonă:

northern-spy-1024x734

Sigur că ideile pentru artiști și manageri pot veni și din acțiunile de marketing făcute de business-uri non-artistice, precum companii aeriene, librării, supermarketuri șamd. Vezi mai multe exemple aici.

Mulți oameni în aer liber + Smartphone-uri + Pokemon GO

Merită să îți promovezi evenimentul/concertul folosindu-te de febra Pokemon GO? Eu zic că da, pentru că acest joc face parte din divertisment, la fel ca muzica și reușește să adune mulți oameni în același loc… la fel cum face muzica :-)

De asemenea show-biz-ul ar trebui să îmbrățișeze mai repede trend-urile tehnologice, cel puțin în România. Doar inovația aduce evoluție, iar industria muzicală are nevoie de inovație pentru a rămâne relevantă în fața fanilor / consumatorilor.

Prea mult timp casele de discuri majore au pus frână startup-urilor care au încercat să inoveze în domeniul digital, iar acum tot ele se plâng că Google, Facebook și Apple fac regulile industriei. Eu cred că marii jucători din industria muzicală ar trebui să aibă departamente speciale dedicate inovațiilor tehnologice, care să caute și să ajute startup-urile, așa cum profesioniștii A&R caută și cresc tinerele talente.

Nu exagerez cu nimic că amintesc de companii mari precum Google, Facebook și Apple, în acest moment Pokemon GO are mai mulți utilizatori zilnici decât Twitter [un serviciu care a împlinit 10 ani în 2016] și o retenție mai mare decât Facebook în SUA [sursa]. Aceasta nu mai e bulă de săpun, asta e revoluție digitală!

E un joc, dar nu e de joacă…

Ți-ai instalat aplicația Pokemon GO pe iPhone sau Android? Te-a prins și pe tine febra?

Citește și articolele: Sfaturi de securitate în Pokemon GO și Pokemon GO în România

Foto via Soundfly.com