Fake news și lecția de matematică din liceu

Dirigintele meu din liceu era profesor de matematică. În liceu, așa cum știi, multora nu ne stă mintea deloc la materiile predate, cu atât mai puțin la “plictisitoarea” matematică.

Mie însă mi-a plăcut întotdeauna matematica [și alte științe exacte], mai ales ca am avut noroc de profesori excepționali.

Dirigu’ din liceu de exemplu știa să explice conceptele matematice într-un mod în care să le poți aplica și în afara școlii. Sau, cel puțin, așa le decodificam eu.

Care e legătura cu Fake News, mă întrebi?

Îți spun: de fiecare dată când citesc o știre imi amintesc de scurta lecție de logică a lui Dirigu’.

Dacă argumentația e corectă dar concluzia pare greșită, atunci verifică corectitudinea ipotezei!

Pentru că, vezi tu, acesta este mecanismul simplu prin care suntem manipulați: ni se oferă informații, apoi explicații solide și corecte, ca apoi să ni se impună concluzii greșite. Omul citește argumentația, vede că e corectă, așa că rămâne cu impresia că concluzia este de asemenea corectă, deși pare incredibilă / improbabilă.

Dirigu’ ne-ar atrage atenția însă imediat: “Măi copii, dar voi ați verificat ipotezele?”

Exemple:

A. O fată simplă de la Constanța muncește mult și prin perseverență și talent ajunge number one în topul jucătoarelor de tenis din lume! Așadar și fetița ta poate deveni number one!

Sună corect, nu? Totuși, mii de fetițe talentate NU ajung number one, deci concluzia e ciudată, deși argumentația pare corectă.

B. O cântăreață fără bani, fără pregătire muzicală și fără o voce genială ajunge superstar mondial după doar un hit. Așadar nu îți trebuie bani, educație și talent să ajungi vedetă și să faci milioane de euro din muzică!

Și totuși, mai puțin de 1% din cântăreții români ajung să trăiască din muzică, iar mulți dintre cei care AU TOTUȘI UN HIT nu ajung să dea lovitura pe plan internațional. Povestea e reală, atunci de ce nu e concluzia reală?

C. Un puști din Cluj a luat din întâmplare niște Bitcoin acum cinci ani, cu cateva zeci de dolari, și acum e milionar în dolari datorită creșterii pieței de crypto! Și tu poți deveni milionar dacă investești acum!

Poveste adevărată 100%. Concluzie care pare corectă, deși “miroase” a “prea bun ca să fie adevărat”.

Dirigu’ mi-ar zice: “Verifică ipotezele, dacă ele sunt greșite, argumentația poate fi corectă, dar concluzia va fi falsă”