Cum va fi muzica peste 100 de ani?

Dacă privim în urmă și studiem cum a evoluat muzica în ultima sută de ani putem să ne închipuim cum va fi muzica peste 100 de ani?

Cum va evolua [sau va involua] muzica?

Va deveni din ce în ce mai electronică, mai sacadată, mai gălăgioasă, mai simplă? Acesta pare a fi drumul muzicii, dacă privești hiturile din fiecare an în coroborare cu descoperirile tehnologice. De la chitara electrică la sintetizatoare, apoi la samplere și software-ul pe PC, muzica a devenit din ce în ce mai puțin “naturală”. E greu de spus ce stil muzical nu mai este subjugat muzicii electronice…

CITEȘTE: Evoluția stilurilor muzicale în ultimul secol

De la Rock [Coldplay, Radiohead, Linkin Park, Korn, Muse] la Hip-Hop [Kanye West, Jay-Z, Eminem, Lil Wayne] la Pop [Rihanna, Lady Gaga, Enrique, Madonna].

Poate doar în Folk a mai rămas un pic de natural, dar de unde știi că partea de baterie și percuție de la Passenger “Let her go” este înregistrată de un toboșar în studio? Pot fi niște loop-uri [secvențe de tobe programate pe calculator] foarte bine prelucrate pentru a da impresia de… natural.

Dacă ne uităm în filmele SF vom vedea cum își închipuie realizatorii din cinematografie că va fi muzica peste 100 de ani.

În Matrix de exemplu auzim o muzică tribală foarte asemănătoare cu ce cântă Safri Duo și SISTEM. Viitorul sună foarte apropiat de trecut, în concepția fraților Wachowski:

Ultimele decenii ne arată că muzica ține seama de societate, de vremuri. În anii de explozie economică apar artiști care cântă o muzică pozitivă, energică, simplă. În anii grei [în timpul războiului din Vietnam, de exemplu] artiștii cei mai ascultați sunt cei cu melodii cu mesaj, cu atitudine.

De asemenea muzica preferată de mase se simplifică. De la muzica simfonică din secolele XVII-XVIII la jazz-ul interbelic… de la jazz la rock‘n‘roll, apoi la disco, apoi la pop… apoi la muzica de club cu formulele repetitive și 3-4 instrumente.

Altă evoluție a muzicii: ea se “grăbește” din ce în ce mai tare! Hiturile devin din ce în ce mai rapide ca tempo.

CITEȘTE: TOP 10 cei mai buni epigoni ai lui Michael Jackson

Altă observație: muzica devin din ce în ce mai gălăgioasă. Este fenomenul care a primit numele de “Loudness War”. Aici apare un paradox: deși muzica este mai simplă ca structură și compoziție, ea devine din ce în ce mai “tare” ca presiune, ca volum. Asta arată că ne place să auzim lucruri simple dar să le auzim tare de tot! :-) Am devenit tari de urechi!

Cum va fi muzica peste 100 de ani?

Putem ghici măcar câteva tendințe? Voi pe ce pariați?